Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogrnite se pelerinom i krstarite zimom neustrašivo poput Marvelovih junaka

Ima nešto neobično bajkovito u elegantnim pelerinama i lepršavim plaštevima. Oni nas podsjećaju na neustrašive Marvelove junake, na tajanstvene avanture čarobnjaka Harryja Pottera, mađioničare ili pak srednjovjekovne ratnike na konjima. A ove turbulentne zime, svi žele pasti u topli zaštitnički zagrljaj ovog trenda

 Izvor: Profimedia

Iako su urbane verzije pelerina i plašteva s vremenom postale odjevni predmet koji nosimo od najranijih dana jeseni i koji odiše profinjenošću i elegancijom, pelerine svoje korijene vuku još iz davnog 15. stoljeća kada su služile tome da štite vrat i ramena ratnika te su, osim tkanine, sadržavale i metal. No, u modnom su smislu pelerine, u Europi i Americi, zavladale tek sredinom 19. stoljeća. Od tada do danas, mijenjale su se sukladno trendovima, padale u zaborav i ponovno se vraćale. Zimska sezona ove turbulentne 2020. ponovno ih je vinula na tron, pa pelerine u različitim izdanjima možete pronaći kako u kolekcijama luksuznih modnih kuća pa tako i u high street trgovinama koje ih u stopu slijede.

Riječ pelerina dolazi od francuske pèlerine što znači hodočasnik, a teoretičari smatraju kako potječe od riječi koja je služila kao referenca na malene plašteve koje nose žene na slici "Ukrcavanje za Kiteru" iz 1717. godine francuskog umjetnika Jean-Antoina Watteaua. Sudeći po slici, pelerine su u to vrijeme bile posve drugačije od onih kakve nosimo danas, te su, kao modni dodatak, prekrivale tek ramena i polovicu leđa. Danas pelerine izgledaju kao fluidni, elegantni amalgam kaputa i haljine, a recentnim modnim trendovima dominiraju modeli u maksi dužinama, izrađeni od fine vune koja nas može ugrijati u hladnim zimskim danima.

 Izvor: Profimedia

 Izvor: Profimedia

 Izvor: Profimedia


Pistama su u kolekcijama velikih modnih kuća prošetale različite inačice, od dramatičnih pelerina sestara Rodarte, super elegantnih plašteva s potpisom kuće Balmain, "poplunaste" verzije Ricka Owensa koji izgledaju kao kombinacija puffer jakne i pelerine ili pak neobičnih Givenchyjevih spojeva haljina i plašteva u istoj nijansi.

Osim što ima estetsku vrijednost i uvijek djeluje posebno bajkovito, stylish i elegantno, pelerina ima još jednu prednost - neodoljivo je praktična. I to posebno u zimskim mjesecima kada ispod nje možemo nanizati nekoliko toplih slojeva, pa čak i jaknu ako je nužno. Jedino na što bismo trebali pripaziti je - stiliziranje. S obzirom na to da se radi o odjevnom predmetu ravnih linija, pelerine bi bilo najbolje kombinirati s hlačama skinny kroja i visokim čizmama te izbjegavati pritom bilo kakve oversized siluete, kao i čizme poput buca ili uggsica, kako sveukupni dojam ne bi izgledao nezgrapno.

 Izvor: Profimedia

 Izvor: Profimedia


Autor: T.L.
Fotografije: Profimedia

Magazin

Royals