Grog, kuhano vino i punč su po nekim karakteristikama vrlo slični topli napitci koji daju poseban osjećaj ugode. Stoga nema razloga ne pripremiti termosicu mirisnog punča prije nego se uputite na druženje s omiljenom prijateljicom na klupici u parku. Šume i parkovi okićeni snijegom i miris punča stvorit će toliko željenu zimsku čaroliju i izlazak u grad ili u prirodu pretvoriti u slatku toplu bajku za pamćenje.

Šalica nestašnog tradicionalnog toplog napitka koja podiže raspoloženje
Profimedia 

Šalica nestašnog tradicionalnog toplog napitka koja podiže raspoloženje
Profimedia 


Ovo piće potječe iz Indije odakle su ga u Englesku, pa dalje u Europu u 17. stoljeću donijeli mornari. Najčešće se servira na zabavama u velikim širokim staklenim zdjelama i sadrži manji postotak alkohola nego klasični kokteli. Na sanskrtu riječ पञ्च (pañc) znači "pet", što znači da je pripremljen od pet sastojaka: alkohola, šećera, limuna, vode i čaja. Do 1655. godine bazu punča su činili vino ili konjak, no kad se pojavio rum, postao je njegova osnova.

Evo i recepta za mirisni zimski jabučni punč:

2 jabuka (cijela)
100 g smeđeg šećera,
450 ml sok od jabuke
330 ml jabukovača
3 komada štapić cimeta
3 komada zvjezdastog anisa
2 male žlice ekstrakta vanilije
100 ml tamnog ruma

Oguljene jabuke prerežite na četvrtine, očiste i narežite na kockice. Šećer otopite na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kad se šećer pretvori u karamel masu polijte ga sokom od jabuka i dodajte bočicu jabukovače, jabuke, štapiće cimeta i anis. Kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Kad je punč kuhan dodajte mu 2 žličice arome vanilije i 100 ml ruma.

Autor: V.S.

Fotografije: Profimedia

Union 49.png
Story