Ako žudite za nekim laganim desertom koji je usput i brzo gotov, Revani je savršen izbor! 

(Za 20-ak komada)

Sastojci za sirup
• 650 g šećera
• 1 l vode
• 2 jušne žlice svježeg limunovog soka (1/2 limuna)

Priprema sirupa
Prokuhajte šećer, vodu i limunov sok te kuhajte 15 minuta. Zatim ohladite.

Sastojci za kolač
• 9 jaja, odvojite žumanjke i bjelanjke
• 170 g šećera
• naribana korica jednog limuna
• 350 g pšeničnog griza
• 50 g brašna
• 4 jušne žlice maslaca, rastopljenog
• 250 ml punomasnog vrhnja s jednom žlicom šećera
• 30 g smljevenih oraha

Priprema kolača
• Tucite žumanjke, šećer i koricu limuna električnim mikserom pet minuta ili dok ne poprimi blijedožutu boju
• Uvežite semolinu griz i brašno u istučene žumanjke dok se dobro ne prožmu, i stavite sa strane
• Tvrdo istucite bjelanjke čistim mikserom. Naizmjence dodajte tučene bjelanjke i rastopljeni maslac u mješavinu žumanjka i brašna
• Istresite mješavinu u dobro namaščen i pobrašnjen lim za pečenje (23x28 cm). Pecite 40 minuta u prethodno zagrijanoj pečnici na 180°C ili dok štapić koji ste zaboli u središte kolača, ne izađe čist
• Sirupom prelijte vrući kolač. Ostavite da odstoji nekoliko sati dok se sirup ne upije, a kolač ne ohladi
• Narežite kolač na četvrtaste komade. Poslužite s tučenim vrhnjem i pospite orasima po površini

Napisao Ante Carić
Fotografije DRAŽEN KOKORIĆ Pripremila ANA GRGIĆ, CHEF DE CUISINE HOTELA ESPLANADE ZAGREB