U Briselu, svjetskoj prijestolnici čokolade na Svjetskoj izložbi 1910. godine Leonidas Kestekides, mladi Amerikanac grčkog podrijetla, za svoje konditorske proizvode osvojio je brončanu medalju, a drugu, zlatnu, na Međunarodnoj izložbi u Ghentu tri godine kasnije. Upoznavši svoju životnu družicu, odlučuje ostati u Belgiji pa iste godine otvara čajanu Leonidas. Njegov nećak Basile Kestekides dvadeset godina kasnije preuzima žezlo malog čokoladnog kraljevstva. Praline koje je noću marljivo izrađivao u manufakturi u briselskoj četvrti Vieux Marché aux Grains, konjskom je zapregom ujutro prevozio u centar grada gdje ih je prodavao prolaznicima. Kako na njegov način poslovanja gradske vlasti nisu gledale blagonaklono, ubrzo otvara prodavaonicu na bulevaru Anspach u blizini zgrade burze. Prostor je zapravo bio malena unajmljena soba koja nije imala čak ni ulazna vrata pa je dosjetljivi Basile prozor nove radionice pretvorio u ulični izlog gdje su na pultu svježe praline bile dostupne kupcima i to po upola manjoj cijeni nego kod ostalih proizvođača čokolade. Takav je način prodaje s vremenom postao svojevrstan zaštitni znak Leonidasovih prodajnih mjesta, a drugačiji koncept poslovanja veoma brzo prepoznala je i klijentela, što je kući Leonidas osiguralo velik uspjeh. Lik spartanskog kralja Leonidasa, imenjaka osnivača, Basile je počeo koristiti kao simbol kuće, što je i danas vizualna asocijacija na glasovitu manufakturu.
Poslije Basileove smrti 1970. godine, njegova braća nastavljaju obiteljski posao. Dok stariji Ioannis postaje predsjednik tvrtke, mlađi Alexander kao liječnik i dobar poznavatelj kemije osmišljava nove praline. Samo godinu dana prije smrti, 1999. godine kreira svoju posljednju, sada već proslavljenu pralinu Alexandre le Grand. Danas je Alexandreova kći član odbora direktora, a Ioanissov sin je njegov predsjednik. Ova obiteljska tvrtka i dalje slijedi put svoga osnivača, ali tradicionalni način upravljanja zamijenjen je čvrstom poslovnom strukturom. Čokolada Leonidas u novije vrijeme prisutna je u 50 zemalja i to na gotovo 1300 prodajnih mjesta širom svijeta. Svako jutro iz briselske središnjice bezbroj kutija s pralinama odlazi na sve strane planeta, pa su uz Brisel, Antwerpen te Ghent, i metropole poput Pariza, Londona, Rima, New Yorka i Tokija samo neki od gradova gdje je moguće nabaviti Leonidas čokoladu. Maleni “laboratorij” Leonidasa Kestekidesa prešao je dug put, ali proizvodi kuće i dalje su najviše kvalitete. Praline i čokolada, koje su uvijek bile poznate po svježini i izvrsnom okusu, rade se prema tradicionalnim receptima na oduševljenje svih ljubitelja kreacija ove slavne kuće. Od osnutka do danas čokolada Leonidas radi se od 100-postotnog kakaova maslaca, a punjenja pralina isključivo s najkvalitetnijim maslacem. Koriste se lješnjaci iz Turske, bademi iz Italije, morello višnje iz Périgorda, orasi iz Grenoblea, naranče iz Valencije... U vječnoj potrazi za novim okusima Leonidas je prvi put u povijesti čokolade osmislio i recept za čokoladu s napuhnutom rižom, a u raznolikoj paleti pralina veliki je bestseller glasovita belgijska Manon, koju je Leonidas oplemenio kavom, a originalnu glazuru od rastopljenog šećera zamijenio slojem ukusne bijele čokolade.
Temeljna ideja osnivača kuće, što je i danas zvijezda vodilja Leonidasa, jest proizvodnja visokokvalitetne čokolade i pralina, koje su cijenom dostupne svima. Svoj uspjeh Leonidas duguje i činjenici da je duh velikodušnosti i danas veoma opipljiv te je upravo to najjači argument slavne manufakture.Prije više od sto godina jedan je konditor svojom slastičarskom maštom započeo jednu od najinspirativnijih čokoladnih avantura. Njegovu vještinu, maštovitost i umjetnost proizvodnje ukusnih delicija kuća Leonidas zadržala je do danas, stoga nije čudno da ovaj hram belgijske čokoladne izvrsnosti ne prestaje oduševljavati nove generacije ljubitelja “nektara bogova”.
Temeljna ideja osnivača kuće, što je i danas zvijezda vodilja Leonidasa, jest proizvodnja visokokvalitetne čokolade i pralina, koje su cijenom dostupne svima. Svoj uspjeh Leonidas duguje i činjenici da je duh velikodušnosti i danas veoma opipljiv te je upravo to najjači argument slavne manufakture.Prije više od sto godina jedan je konditor svojom slastičarskom maštom započeo jednu od najinspirativnijih čokoladnih avantura. Njegovu vještinu, maštovitost i umjetnost proizvodnje ukusnih delicija kuća Leonidas zadržala je do danas, stoga nije čudno da ovaj hram belgijske čokoladne izvrsnosti ne prestaje oduševljavati nove generacije ljubitelja “nektara bogova”.
Napisao: Ante Carić Fotografije: Confiserie Leonidas S.A.