Čarobna namirnica koju svaka žena nakon 40. mora imati: Pomaže kod hormonalnih problema, PMS-a i čini čuda za kožu

Namirnica koja se koristi stoljećima pomaže s brojnim ženskim problemima.

Shutterstock

Iako smo u modernom svijetu navikli koristiti brojne kozmetičke preparate kako bismo postigli što bolji izgled, ali i zdravlje, vrlo često se rješenje nalazi u prirodi.

Postoje sastojci koji se kroz stotine godina koriste u službi ljepote i zdravlja, a njihova dugotrajna upotreba najbolji je jamac za njihovu učinkovitost.

Jedan od tih sastojaka se još u drevnoj Kini nazivao 'hranom za careve', a koristila ga je i obožavana princeza Diana.

Shutterstock 

Radi se o matičnoj mliječi, a liječnici tvrde da postoje brojni razlozi zašto bi se ova dragocjena tvar trebala nalaziti u kuhinji svake žene koja je prešla četrdesetu.

Kao prvo, smatra se odličnim izvorom vitamina, minerala, aminokiselina i proteina.

'Posebno je dobar kao izvor vitamina B-kompleksa', izjavila je liječnica Anna Chacon, dermatologinja s Floride. 'Zato pomaže da hranjive tvari dođu do svih dijelova tijela što je brže moguće'. Spomenula je istraživanje u kojemu je ispitana i vaginalna upotreba matične mliječi kao pomoć kod atrofije i suhoće.

'Ženama savjetujem konzumiranje 300-6000 miligrama dnevno', rekla je liječnica. 'Točnije, treba početi s malim dozama i polako ih povećavati. U usporedbi s drugim suplementima, matična mliječ ima snažniji učinak na smanjenje hormonalne neravnoteže', rekla je.

Shutterstock 

Jedan gram dnevno može pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu 'Complementary Therapies in Medicine'.

Tko bi trebao izbjegavati matičnu mliječ?

Prije svega, to su trudnice i dojilje jer ne postoje istraživanja koja bi jamčila sigurnost primjene. Također, svi koji su alergični na pčele i med ne smiju uzimati matičnu mliječ.Ako imate dermatitis, prvo se posavjetujte s liječnikom, što se savjetuje svima, budući da korištenje suplemenata nije pod tako strogom regulativom i kontrolom kao što je to slučaj s lijekovima, piše Lepa&Srećna.