Višak kilograma problem je koji danas muči brojne ljude koji rješenje često pokušavaju naći u brzim dijetama, no ako se zdravo hranite i redovito vježbate, a svejedno se debljate, problem bi mogao biti u disbalansu hormona, otkriva nutricionistica Sara Gottfried.

5 znakova koji ukazuju da je za višak kilograma kriv nepravilan rad hormona

1. Zdravo se hranite, ali svejedno dobivate salo na trbuhu

Ako ste kroz život imali ravan trbuh, a onda vam je odjednom počeo rasti, razlog toj promjeni mogli bi biti hormoni.

'S godinama tijelo može postati neosjetljivo na inzulin, što znači da počinje hraniti masnoće umjesto da ih sagorijeva. Kod žene se pojačava dominacija estrogena kad se približavaju perimenopauzi. Perimenopauza potiče inzulinsku rezistenciju što dalje uzrokuje nakupljanje sala na trbuhu', objasnila je Sara Gottfried.

trbuh.jpg
Shutterstock 

2. Stalno imate osjećaj gladi

Dr Gottfried objašnjava da inzulinska rezistencija može utjecati i na druge važne hormone.

'Veliki utjecaj ima na leptin (hormon gladi) koji upozorava tijelo kad je sito. Povišena razina inzulina može dovesti do povišene razine leptina. Međutim, to ne znači da ćete lakše prepoznavati kad trebate prestati jesti, jer stalno povišen leptin može dovesti do toga da receptori za leptin prestanu funkcionirati', objasnila je.

To ukratko znači da nećete primiti signal koji vašem tijelu daje do znanja da ste siti, već ćete nastaviti unositi hranu.

3. Često mijenjate raspoloženje

U godinama prije, ali i poslije menopauze, u ženskom se tijelu drastično mijenja razina estrogena što utječe na promjene raspoloženja, ali i na nakupljanje masnoća na trbuhu.

Doktorica savjetuje da ne krivite sebe ako se neuspješno borite protiv viška kilograma, već da se fokusirate na ono što možete promijeniti.

'Nastojte da vam obroci sadrže puno povrća nemasnih proteina, složenih ugljikohidrata i zdravih masnoća', ističe ona.

žena pod stresom.jpg
Shutterstock 

4. Stalno ste pod stresom

Veliki utjecaj na kilažu ima i kortizol (hormon stresa). Kad ste često uznemireni i zabrinuti, to također može utjecati na nakupljanje masnoća. Do toga dolazi jer se tijelo pod stresom ulazi u način rada 'borba ili bijeg'. Vaše tijelo u tom stanju osjeća da je u borbi za preživljavanje, raste razina kortizola, a tijelo dobiva signal da skladišti višak masti.

5. Iscrpljeni ste i muči vas nesanica

Zdrav san iznimno je važan za održavanje umjerene kilaže.Manjak sna utječe na hormone, osobito kortizol. Visoka razina kortizola može dovesti do snižavanja razine hormona štitnjače što dovodi do debljanja.

San je dobar za mršavljenje
Shutterstock 

Kako pobijediti hormone u 40 dana i riješiti se viška kilograma?

Stručnjaci ističu da nije potrebno odmah posezati za lijekovima, već da promjena navika i stila života može imati veliki utjecaj.

Doktorica Jacqueline Montoya tvrdi da će vam u borbi protiv hormonske neravnoteže pomoći pametan izbor hrane, redovito vježbanje, zdrav san i dobro upravljanje stresom.

'Preporučujem da na 40 dana ukinete šećer, gluten, mliječne proizvode, alkohol i kofein. Potrebno je jesti oko pola kilograma povrća na dan u kombinaciji s nemasnim proteinima. Cilj je smanjiti nutritivni stres oštrim smanjenjem količina visokofrekventne hrane', objasnila je ona.

Doktorica Gottfried za mršavljenje preporučuje povremeni post, idealno onu verziju u kojoj jedete unutar 8 sati, a ne jedete unutar 16 sati. Sate u kojima jedete izaberite prema svom životnom ritmu, a uz to biste trebali u svoju rutinu i pripaziti da svake noći spavate 7-8 sati.