Koru ove voćke zovu 'prirodni botoks': Liječnici otkrili može li ovaj jeftini trik zamijeniti bockanje

Nakon što je nedavni video na TikToku privukao čak 2,4 milijuna pregleda, ovaj 100 % prirodni trik za njegu kože preplavio je društvene mreže, a u razgovor o djelovanju kore popularnog voća na kožu uključili su se i dermatolozi.

Shutterstock

Bore su sastavni i neizbježni dio starenja i normalna pojava od koje ne možemo pobjeći, ali ih možemo pokušati usporiti. Osim stručnih savjeta o pravilnoj njezi lica kako bi koža ostala gipka, čvrsta i blistava, na TikToku ima mnogo DIY trikova za spriječavanje bora, a jedan se nedavno istaknuo.

Tiktokerica Alayna Ryan povremeno na ovoj mreži dijeli svoje trikove za njegu, a njen najgledaniji video pogledalo je više od 2,4 milijuna korisnika.

U njemu vidimo Alaynu kako koru od banane trlja po licu kako bi sačuvala mladolik izgled.

'U redu, stvarno je odvratno, ali djeluje. Radim to godinama i, iako je gadno, prirodno je. Botoks! Unutrašnjost banane- i nema bora', tvrdi ona.

Djeluje li kora od banane doista kao botoks?

Alayna je među prvima pokrenula ovaj trend, a nakon nje mnogi korisnici TikToka snimili su se kako trljaju lice korama od banane, tvrdeći da one pridonose zdravlju i zategnutosti njihove kože, odnosno da je riječ o 'prirodnom botoksu'. Liječnici, međutim, nisu uvjereni.

'Ne postoji lokalni ili dodatak prehrani koji će vam dati isti učinak kao injekcija botoksa', ističe dr. Gita Yadav, dermatologinja iz Toronta.

Shutterstock 

'Ne postoje znanstveni dokazi koji upućuju na to da trljanje kore od banane na kožu može pomoći kod bora, podočnjaka ili upala', dodaje dr. Taylor Bullock, dermatolog u renomiranoj američkoj klinici Cleveland.

'Iako kora banane ima antimikrobna svojstva, njezine su dobrobiti toliko male da ćete ih jedva primijetiti', dodaje dr. Yadav. Umjesto toga, ona preporučuje proizvode za njegu kože poput seruma s vitaminom C.

Često se čuje da banane učinkovito djeluju na njegu kože zahvaljujući velikoj količini antioksidansa koji se nalaze u voću. Antioksidansi su spojevi koji apsorbiraju slobodne radikale za koje se zna da uzrokuju stres i oštećenje DNK, ističe doktorica Bullock, a prirodno se nalaze u mnogim namirnicama, poput borovnica, zelenog čaja i kakaa.

Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv oštećenja stanica uzrokovanih UV zrakama sunca, dima i zagađenja. Međutim, kora banane vjerojatno nije najučinkovitiji način za povećanje unosa antioksidansa. U tome će antioksidativni proizvodi koji se nanose na lice biti učinkovitiji, piše Glossy.