Starenje je proces koji sa sobom neizbježno nosi bore i opušteniji izgled kože. Ipak, postoje namirnice koje su bogate kolagenom (bjelančevina važna za elastičnost kože) i koje mogu pomoći da ona što dulje ostane gipka, blistava i glatka.

Borovnice

Borovnice
Shutterstock 

Borovnice su bogate antioksidansima, a prema dr. Emanuelu Lucasu, asistentu profesora dermatologije u New Yorku, pomažu u zaštiti kože od oštećenja okoliša. Bogate su vitaminima A i C koji se bore protiv razgradnje kolagena. Također su poznati po svojim protuupalnim svojstvima.

Bjelanjci

Jaja
Shutterstock 

Kolagen i druge aminokiseline s pozitivnim djelovanjem na kožu nalaze se u bjelanjcima. Bjelanjak može povećati elastičnost kože i smanjiti bore, osobito oko očiju. Stručnjaci savjetuju da ipak ograničite unos ove namirnice na maksimalno 7 jaja tjedno.

Avokado

Maska od avokada i maslinovog ulja učinit će kožu mekšom.jpg
Shutterstock 

Avokado se smatra vrlo zdravom namirnicom zahvaljujući tvarima koje pomažu da koža bude blistava, posebno kod žena nakon 50 godina. Prema riječima dermatologinje Anne Chacon, avokado je idealan kao međuobrok ili kao dio salate. Vrlo je bogata vitaminom E i zdravim mastima.

Rajčica

Rajčica
Shutterstock 

Rajčice su vrlo bogate karotenom i vitaminom C koji pozitivno djeluju na stanje i izgled kože. Pigment u rajčicama, nazvan likopen, može pomoći u zaštiti kože od UV zračenja i dvostruke proizvodnje kolagena, ističe Chacon. Osim toga, sadrži brojne vitamine i minerale.

Masna riba

Riba.jpg
Shutterstock 

Riba je izvrstan izvor bjelančevina koje tijelu osiguravaju aminokiseline iz kojih ono proizvodi kolagen.Najbolji izbor je losos koji zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama može ubrzati proizvodnju kolagena.

Špinat

Špinat.jpg
Shutterstock 

Špinat sadrži kalcij, željezo, mangan, folnu kiselinu i vitamine A, C, E, K i B6 koji su neophodni za zdravu kožu, kosu i nokte. Ova namirnica može blagotvorno djelovati na kožu nakon 50. godine i učiniti je svježijom, piše Lepa&Srećna