Njihov novi jesenski degustacijski menu, baziran na pažljivo odabranim lokalnim namirnicama, poziva goste na jedinstveno putovanje okusa. Razgovarali smo s Tenom Majetić, idejnom začetnicom cijele priče i otkrili što se krije iza uspjeha njihove gastronomije te kako je Eateria postala sinonim za vrhunsku kuhinju u Zagrebu.

Tena Majetić1.jpg
Berislava Picek, Cropix 

Eateria, još uvijek nova perjanica zagrebačke gastro scene, hrabro kroči u enogastronomske vode. U samo tri godine postojanja, Eateria je postala nezaobilazna oaza vrhunske gastronomije gdje se ljubav prema hrani pretače u nevjerojatne kulinarske kreacije. Svaki tanjur otkriva priču o strasti i vrhunskom umijeću. Njihova filozofija uključuje visokokvalitetne sastojke, elaborirano kuhanje, promišljeno odabranu ponudu vina, profesionalnu uslugu te pažljivo uređeni prostor s impresivnim pogledom na grad. No, jedan od razloga zbog kojeg se gosti iznova vraćaju predstavlja obiteljska atmosfera i duh zajedništva mladog tima s iskonskom strasti prema kuhanju.

Jela s potpisom mladih vizionara

Ključnu ulogu u cijeloj priči ima Tena Majetić, vlasnica restorana koja već godinama stoji iza poznatog cateringa Majetić. Dobro upoznata s gastro scenom i ugostiteljstvom u Hrvatskoj, Tena je s Eateriom odlučila napraviti iskorak u visoku kuhinju s potpisom mladih vizionara.

Eateria hrana1.jpg
Berislava Picek, Cropix 

“Strast mladih chefova koji kuhanje svakodnevno pretvaraju u umjetnost je upravo ono što me inspiriralo da pokrenem Eateriu. Iskreno vjerujem kako pružanjem povjerenja mladim snagama, da svoju inspiraciju i maštu pretoče u jela i vrhunsku uslugu - nastaju čuda. Iz tog razloga danas hrabro kročimo u fine dining svijet, a novi degustacijski menu samo je još jedna potvrda uspjeha cijelog tima Eaterie.” - naglasila je Tena Majetić.

eateria_hrana12-280923.jpg
Berislava Picek, Cropix 

Degustacijski menu kojem se samo treba - prepustiti

Novi degustacijski menu obogaćen je toplim jesenskim okusima. Pažljivo odabrani zalogaji chefa kuhinje nude nevjerojatnu paletu okusa, bogatu teksturama, kako bi svaki obrok pružio jedinstveno iskustvo. Sastoji se od četiri, šest ili osam sljedova koji jedinstvenim okusima oživljavaju svaki tanjur. Protežu se razne vrste jesenskih namirnica: gljive, patlidžan, pastrnjak, batat, suhe smokve… No, čar degustacijskog menua zapravo leži u tome da se gosti potpuno prepuste chefu kuhinje i dopuste svim osjetilima doživjeti hranu.

Vilim Sikavica.jpg
Berislava Picek, Cropix 

U središtu ove gastro priče je chef Vilim Sikavica, mladi i ambiciozni kuhar koji vodi kreativan razvoj i novu gastronomsku ponudu. Vilim, zaljubljenik u lokalne i sezonske namirnice, čak i osobno obrađuje vrt na terasi restorana, na sedmom katu zgrade. Njegova strast prema kuhanju vuče korijene još iz djetinjstva, dok je danas tu ljubav pretvorio u poziv predvodnika kulinarskog tima Eaterie, dijeleći s nama svoju viziju gastronomije.

“Čari degustacijskog menua kriju se u njegovoj mističnosti. Uživati, doživjeti hranu - i jednostavno se prepustiti. Upravo ovaj koncept, kada ti gost da potpuno povjerenje izbora, predstavlja izazov, ali i priliku za svakodnevno eksperimentiranje s namirnicama i okusima. Ljubav prema kuhanju je ono što me svakodnevno gura pomicati granice kulinarstva. Kuhanje je moj poziv. Bez obzira koliko čovjek bio mlad, iskusan, amater ili s diplomom prestižnih kulinarskih akademija - ljubav na tanjuru je ono što te dugoročno izdvaja od ostalih, što gosti osjete i zbog čega se iznova vraćaju.” - izjavio je chef Sikavica.

eateria-tim43-280923.jpg
Berislava Picek, Cropix 

Osim Vilima, Eateria se može pohvaliti i timom stručnjaka kao što su Andro Stupin, sous chef, koji doprinosi kreativnosti i organizaciji kuhinje te Boris Franetić, sommelier restorana i voditelj servisa. Franetić, idejni tvorac iznimno zavidne vinske karte, brine se o sljubljivanju vina s jelima iz degustacijskog menija, pažljivom odabiru čaše za pojedino vino i prezentaciji svakog slijeda. Ovaj iskusni sommelier uvijek voli naglasiti kako je za potpuni doživljaj degustacjskog menua potrebno izdvojiti vrijeme da bi se uistinu dogodila čarolija sljubljivanja hrane i preporučenih vina. Vedrana Hercigonja Majetić, ujedno i Tenina mama, potvrđuje duboku uključenost obitelji u cjelokupno iskustvo Eaterie. Ona upravlja restoranom i osigurava da obiteljski duh bude prisutan u cijeloj priči. Vjeruje u važnost timskog rada kao ključnog faktora za postizanje uspjeha što prepoznaju i cijene njihovi gosti.

Vedrana Hercigonja Majetić _ Tena Majetić.jpg
Berislava Picek, Cropix 

Vrt na sedmom katu poslovne zgrade i lokalne namirnice

Kako bi se sačuvao identitet podneblja korištenjem izvornih lokalnih namirnica, vrijednosti Eaterie građene su na baštini i naslijeđu tradicionalne hrvatske gastronomije. Upravo poštivanje kvalitetnih izvora namirnica i održivosti izdvaja ih od ostalih na tržištu. Sve namirnice dolaze iz lokalnog uzgoja, nabavljaju se od domaćih OPG-ova i koriste se za pripremu jela od nule, bez kupovnih temeljaca ili gotovih proizvoda. Na ovaj način Eateria potvrđuje svoju posvećenost domaćim proizvođačima i podršku lokalnoj zajednici.

“Iznimno sam ponosna na ustrajnost našeg tima da lokalne namirnice budu okosnica svakog našeg jela. To su vrijednosti iza kojih osobno stojim, koje smo utkali u identitet Eaterije i koje beskompromisno branimo ispred svih novih suvremenih kuhinja i ubrzanog načina života. Danas je sve veći izazov imati takve namirnice svakodnevno u ponudi. Naš vrt na terasi sedmog kata je najbolji pokazatelj kako živimo svoje vrijednosti. Radimo na tome da u budućnosti sva naša jela budu bazirana na svježim, organskim i ekološkim namirnicama - u potpunosti iz našeg uzgoja. No, to je dio jedne veće priče o kojoj ćete tek imati prilike čuti.” zagonetno je zaključila Tena Majetić.

eateria_hrana1-280923.jpg
Berislava Picek, Cropix 

Stoga, ukoliko ove jeseni planirate posjetiti Eateriu, jednostavno se prepustite novom degustacijskom menu s probranim vinima i doživite gastronomski užitak koji će vas zasigurno osvojiti na prvu.