Samsung i Studio Kotluša su uigrani tim koji uvijek garantira odličnu zabavu i najbolje recepte. U to smo se i sami uvjerili na nekoliko Samsung x Kotluša kulinarskim radionica na kojima smo imali priliku sudjelovati. Shvatili smo da svijet kuhinje i tehnologije itekako imaju poveznica - najbolja tehnologija omogućava nam da budemo brži, efikasniji, a sami proces čini zabavnijim. Kuhinjski uređaji obogaćuju naše kulinarsko iskustvo i potiču nas na istraživanje novih ideja i tehnika. Samsung je uspio pronaći upravo tu savršenu ravnotežu između praktičnosti i kreativnosti, stvarajući uređaje koji su jednostavni za korištenje, ali istovremeno pružaju neograničene mogućnosti. 

Samsung x Studio Kotluša 01.jpg
Mario Poje 

Samsung x Studio Kotluša.jpg
Mario Poje 

Samsung x Studio Kotluša 02.jpg
Mario Poje 

Na posljednjoj Samsung kulinarskoj radionicu u Kotluši, zvijezda radionice, uz Samsung Bespoke kuhinjske uređaje kojima je opremljen Studio Kotluša, bila je bundeva. Od predjela do deserta, uz malu pomoć Vedrana Boškovića i Mihaele Vargašević iz Kotluše koji su recepte i osmislili, pripremili smo kremastu juhu od bundeve, jesenski rižoto s bundevom te kekse s bundevom i čokoladom.

Sezona bundeve je na vrhuncu, a Samsung i Studio Kotluša s nama su podijelili ove savršene jesenske recepte koje morate isprobati!

KREM JUHA OD PEČENE BUNDEVE

Samsung x Studio Kotluša juha od bundeve.jpg
Mario Poje 

Sastojci:

• 800 g pirea od bundeve
• 1 pečeni batat
• 1 žlica maslinovog ulja
• 1 nasjeckani luk
• 2 režnja češnjaka
• 15 g đumbira
• 400 ml kokosovog mlijeka ili vrhnja
• 480 ml povrtnog temeljca
• 1 žličica crvene paprike u prahu
• ½ žličice kurkume
• ½ žličice korijandera
• Sol i papar po ukusu

Priprema:
Bundeve prepolovite I očistite od koštica. Batat izbodite vilicom. Premažite ih maslinovim uljem i pecite 40 minuta u zagrijanoj pećnici, na 200 stupnjeva.

Na maslinovom ulju izdinstajte nasjeckani luk te mu dodajte protisnuti češnjak i đumbir.

Ulijte kokosovo mlijeko i temeljac te pustite da prokuha. Izmiksajte juhu u blenderu ili štapnim mikserom dok ne bude potpuno kremasta. Posolite i popaprite po ukusu.

Dekorirajte juhu vrhnjem, pečenim slanutkom, kikirikijem, indijskim oraščićima, sjemenkama bundeve, peršinom, bučinim uljem.

RIŽOTO OD BUNDEVE SA SLANINOM

Samsung x Studio Kotluša rižoto od bundeve.jpg
Mario Poje 

Sastojci:

• 150 g slanine
• 500 g Hokkaido bundeve
• 200 g riže
• 1 crveni luk
• 2 režnja češnjaka
• Maslac
• Sol, papar
• Bosiljak
• 20 g parmezana
• 500 ml temeljca
• Peršin
• Maslinovo ulje
• Mekani slani kravlji sir

Priprema:
Hokaido bundevu narežite na kockice 2x2 cm pa je stavite peći u pećnicu oko 20 minuta na 200 stupnjeva, odnosno dok ne omekša. Pečenu hokaido bundevu pustite da se ohladi pa je, pomoću štapnog miksera ili sjeckalice, pretvorite u pire.

Usitnite crveni luk pa ga dinstajte na maslacu oko 5 minuta. Dodajte protisnuti češnjak i nastavite dinstati još minutu.

Rižu kratko popržite na luku kako bi se oljuštila vanjska ovojnica zrna što će rižoto učiniti kremastijim. Zalijte s 2 dcl temeljca.

Povremeno promiješajte i kuhajte dok riža ne upije temeljac. Dodajte začine i preostali temeljac pa kuhajte ružu do željene tvrdoće.

U kuhanu rižu dodajte malo maslaca i parmezana. Dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo u kremasti rižoti. Na kraju umiješajte pire od hokkaido buče.

Rižoto poslužite s trakicama pržene slanine, sitnim komadima mekanog slanog kravljeg sira i par kapi ulja od peršina. Ulje od peršina je zapravo kombinacija lista peršina i maslinovog ulja. Pripremit ćete ga tako da stavite šaku lista peršina u posudu, prelijete ga s malo maslinovog ulja i miksate štapnim mikserom dok se peršin ne usitni.

KEKSIĆI OD BUNDEVE I ČOKOLADE

Samsung x Studio Kotluša keksići s bundevom i čokoladom.jpg
Mario Poje 

Za tijesto:
• 250 g pirea od bundeve
• 170 g maslaca sobne temperature
• 150 g smeđeg šećera
• 1 žlica ekstrakta vanilije
• 300 g glatkog brašna
• 1 žlica škroba
• 1 žličica sode bikarbone
• ½ žličice soli
• ½ žličice cimeta
• 200 g komadića čokolade

Priprema:
Miksajte maslac i šećer u velikoj zdjeli za miješanje. Umiješajte ohlađeni pire od bundeve i ekstrakt vanilije. Pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, sodu bikarbonu, sol i cimet u maloj posudi. Postupno dodajte smjesu brašna mokrim sastojcima, miksajući samo dok se ne sjedini. Ubacite komadiće čokolade.

Izvadite otprilike 2 žlice tijesta za kekse i oblikujte kuglice. Pokrijte kuglice od tijesta plastičnom folijom i zamrznite najmanje 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite kuglice od tijesta na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10 do 12 minuta. Ako želite plosnatije kolačiće, prije pečenja lagano pritisnite kuglice tijesta.

Po želji nježno utisnite dodatne komadiće čokolade na vrh keksića. Pustite keksiće da se ohlade nekoliko minuta na limu za pečenje prije prebacivanja na rešetku za hlađenje.

Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana.