Ako volite vintage i romantiku, obožavat ćete i njezinu keramiku! Iz zelinskih šalica pije se po cijelom svijetu
Uz umjetnost kreiranja fantastičnih napitaka, i umjetnost posluživanja kave postala je sastavni dio moderne kulture. Valentina Šeb, vlasnica keramičarskog obrta Odeata, spojila je to sve u jedno fantastično prijepodne u kojem smo se družili, pričali o (ženskom) poduzetništvu i popili izvrsnu, nimalo običnu kavu
Uživanje u kavi složeno je iskustvo - tu su bogate arome, utješna toplina, nadahnuće koje se dogodi u trenutku, ali i ljepota ispijanja iz omiljene šalice u kojoj je napitak poslužen. I, uistinu, kava nije samo sredstvo razbuđivanja, ona je ritual uz koji se opuštamo i u užurbanom danu krademo male trenutke za sebe. Dobro to zna i Valentina Šeb, 45-godišnja keramičarka, čije su keramičke šalice osvojile brojne kavoljupce ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu.
"I sama se nekada čudim odakle sve stižu narudžbe i kako su ljudi došli do nas. Krenuli smo u cijelu priču bez ikakvih očekivanja, no čini se da ljudi prepoznaju i cijene ručni rad, što mi je izuzetno drago“, kaže Valentina, vlasnica keramičkog obrta Odeata u Svetom Ivanu Zelini. Valentinu smo posjetili u ateljeu, kojeg trenutačno uređuje u kući smještenoj na zelenom brežuljku ovog pitoresknog kraja.
Ljubav prema keramici, priča nam, traje 20 godina. Sve je počelo spontano, za vrijeme trudnoće, kad je morala mirovati. Kako bi 'ubila dosadu', upisala se na tečaj keramike i počela za sebe izrađivati različite predmete. U početku je to bio tek hobi, koji je s vremenom prerastao u posao - i to vrlo ozbiljan i iscrpljujući. Naime, za partnere iz Njemačke, Slovenije i drugih zemalja izrađivala je keramiku suvenirskog tipa. Bili su to uporabni predmeti, vaze, zdjele, figure, pločice vezane za neke znamenitosti gradova… – sve za veleprodaju – tako da gotovo nitko u mjestu uopće nije ni znao da se time bavi, jer proizvode nije bilo moguće kupiti 'na malo'.
"S vremenom sam se zasitila i htjela cijeli taj business malo ublažiti, raditi iz gušta i svoju ljubav prema keramici pretvoriti u jednu lijepu lokalnu priču. Prvo smo modelirali poslovanje, tj. promijenili asortiman, dobavljače materijala, boje, glazure, smislili dizajn i 2018. nastao je brend Odeata“, kaže Valentina. S Odeatom su otvorili novu stranicu u životu, pa su, kaže, htjeli da i ime bude originalno.
"Na početku sam svoje šalice i zdjele dijelila prijateljima. Desilo se to da je moja poznanica, koja je poznavala svijet galerija i umjetnika, jednom došla do mene i oduševila se asortimanom. Zahvaljujući njoj krenula je suradnja s umjetničkim galerijama. Nakon tog prvog plasmana na tržište, odmah smo krenuli i s web trgovinom. Danas je to pravi obiteljski posao. Suprug pomaže oko tehničkog dijela, tj. promjene i izrade kalupa, dok je kći je zadužena za narudžbe, što je izvrsna stvar da stekle praksu, s obzirom da je studentica ekonomije“, kaže Valentina.
Proizvodnja jedne šalice traje 12 do 15 dana. Prvo ju treba otisnuti u kalup (Valentinine šalice poznate su po reljefu čipke), ostaviti da se posuši, izvaditi iz kalupa i još 10-ak dana sušiti. Šalica potom ide u obradu, a onda slijede i tri paljenja – svako po barem osam sati na jako visokim temperaturama.
"Keramika je posljednje vrijeme hit, baš kao i radionice keramike. Kad ću dovršiti uređenje studija i imati uvjete, i sama planiram taj iskorak. Voljela bih prenijeti svoju ljubav prema keramici i na druge ljude, da kod mene mogu doći terepeutski, neopterećeno, družiti se i uživati u kreativnom opuštanju. Želja mi je jednoga dana krenuti i s proizvodnjom keramičkog posuđa“, otkriva Valentina, koja nam je u njezinim, sasvim posebnim šalicama, poslužila i nimalo običnu kavu - s prženim lješnjacima, agavinim sirupom i s O'Plant biljnim napitkom.
O'Plant Zob Barista biljni napitak od zobi ne sadrži laktozu, lako je probavljiv i pogodan za pripremu toplih i hladnih napitaka od kave, ali i mnogobrojnih slastica. Kavi daje bogatu pjenastu strukturu i punoću okusa. Bez dodanog je šećera, kremozan i maksimalno ukusan!
Lješnjak latte
Sastojci: 1 šalica espressa, 120 ml O'Plant Zob Barista biljnog napitka, 20 ml agavinog sirupa (ili količina po želji, ovisno koliko želite da je napitak sladak), komadići prženog lješnjaka
Priprema: skuhajte espresso i pomiješajte ga sa zagrijanim O'Plant Zob Barista biljnim napitkom. Dodajte agavin sirup te sve dobro promiješajte (možete koristiti i ručnu pjenjaču ili štapni mikser). Kad se svi sastojci sjedine, pospite komadićima prženog lješnjaka.
Uz umjetnost kreiranja fantastičnih napitaka, i umjetnost posluživanja kave postala je sastavni dio moderne kulture. Istinski hedonistički i estetski užitak moguć je samo u savršenom spoju kreativnih okusa kave i savršene šalice u kojoj je poslužena. Baš kako je to za nas 'režirala' i Valentina.
*Sadržaj nastao u suradnji s brendom O'Plant i kompanijom Podravka.