U ugodnom ambijentu Kotluša Kitchen studija imali smo čast sudjelovati u jedinstvenoj Samsung kulinarskoj radionici pod vodstvom zvijezde u usponu – chefa Cheolhui Leeja i simpatičnih vlasnika studija Mihaele i Vedrana. Ovo je bilo jedinstveno iskustvo koje je spojilo inovativnu Samsung tehnologiju s umijećem korejske kuhinje.
Korejska kuhinja poznata je po svojoj raznolikosti, bogatstvu okusa i upotrebi svježih sastojaka poput fermentiranih namirnica, ljutih papričica i aromatičnih začina, tako da nam je radionica dala dublji uvid u kulinarsku tradiciju i filozofiju Koreje, dok su nam Samsung uređaji omogućili da na pametan i brz način iskusimo sve nijanse okusa i tekstura koje ova kuhinja nudi.
Na početku smo se podijelili u četiri tima od po dva člana, a cijelo vrijemo smo imali na raspolaganju Samsung Tab S9 tablete za jasan prikaz uputa i recepata.
Iznimna gastronomska avantura
Ova izuzetna gastronomska avantura otvorila nam je vrata korejske kuhinje kroz specijalno odabrane recepte koje je s nama podijelio chef Lee, dok smo istovremeno uživali u korištenju inovativnih Samsung kuhinjskih uređaja. Samsung BESPOKE hladnjak nudi prostran prostor za pohranu zahvaljujući SpaceMax™ tehnologiji, uz All-Around Cooling tehnologiju za ravnomjerno hlađenje. Jednako je impresivna i Samsung BESPOKE pećnica zapremnine od 76 litara, a opremljena je naprednim tehnologijama kao što su AirFry i Air Sous, za pripremu ukusnih jela uz pomoć vrućeg zraka, čime osigurava zdraviji pristup kuhanju sa smanjenom količinom ulja. Pećnica je opremljena tehnologijom uz koju nije potrebno koristiti dodatne uređaje koji zauzimaju prostor u kuhinji. Imali smo priliku kuhati i na Samsung indukcijskoj ploči, koja uz svoju Flex zonu omogućava dovoljno prostora za lonce i tave, čak i one neobičnih oblika koji često predstavljaju izazov.
Zabavnu i opuštenu atmosferu s nama su dijelili i treneri iz tvrtke Samsung koji su nam detaljno objasnili funkcionalnosti pojedinih uređaja, a za potpuni ugođaj uživali smo u sveobuhvatnom i uravnoteženom glazbenom zvuku koji je osigurao Music Frame. Ono što nas je sve posebno razveselilo: pripremali smo i snackove idealne za uživanje tijekom gledanja nogometnih utakmica, čime je Samsung još jednom dokazao da brine o svakom detalju kako bi osigurao nezaboravno iskustvo.
Na kraju radionice, svi sudionici su nagrađeni certifikatima o završetku i prigodnim poklon kutijama, kao trajnom uspomenom na ovu izvanrednu kulinarsku avanturu. Ovaj događaj definitivno je nezaboravno iskustvo koje je spojilo ljubitelje hrane i tehnoloških inovacija, uz jedinstveni pečat korejske kuhinje i stručnost chefa Leeja.
Savršeni meni na korejski način
Korejska kuhinja poznata je po svojoj raznolikosti okusa, upotrebi svježih sastojaka i bogatstvu začina. Karakteriziraju je brojni fermentirani proizvodi poput kimchija, raznih umaka i zacina koji daju specifičan okus jelima. Također, korejska kuhinja obiluje raznovrsnim jelima od mesa, povrća i morskih plodova, pripremljenih na različite načine poput kuhanja, prženja, pečenja ili fermentacije. Jela poput bibimbapa, bulgogi, kimchija i tteokbokkija postala su poznata diljem svijeta kao predstavnici autentičnih okusa korejske kuhinje. Osim toga, korejska kuhinja poznata je i po balansu između slatkog, kiselog, gorkog i pikantnog okusa te pažljivoj pripremi jela kako bi se postigla harmonija okusa i tekstura.
U nastavku donosimo recept za hladnu salatu od povrća i tune koji je s nama podijelio Lee!
Naengchae (hladna salata od povrća i tune)
Sastojci:
• 1 mrkva
• 1 crvena paprika (paprika)
• 1 krastavac
• 200g svježe tune
Upute:
Narežite mrkvu, crvenu papriku i krastavac na tanke trake (julienne). Izrežite svježu tunu na male kockice. Brzo prepecite površinu tune na vrućoj tavi dok samo vanjski dio ne bude kuhan, ostavljajući unutrašnjost sirovom (ovaj stil se zove "tataki").
Gosari Crisps
Sastojci:
• 1 srednji krumpir
• 50g gosarija (paprat)
• 50ml mlijeka
• Prstohvat soli
• Prstohvat šećera
• Ulje za prženje
Upute:
Skuhajte krumpir u loncu s vodom dok ne bude potpuno kuhan i mekan. Ostavite da se ohladi. U blenderu pomiješajte 50g gosarija, 50ml mlijeka, prstohvat soli i prstohvat šećera. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zagrijte pećnicu na 140°C. Ravnomjerno rasporedite smjesu na silikonski podložak za pečenje ili papir za pečenje. Pecite u pećnici 15 minuta ili dok smjesa ne postane čvrsta i lagano hrskava.
Prženje čipsa:
Izvadite pečenu smjesu iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Izlomite je na male komade. Zagrijte ulje u fritezi ili velikom loncu na 180°C. Pržite komade dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Izvadite i ocijedite na papirnatim ručnicima.
Pine Nut Cream
Sastojci:
• 30g pinjola
• 50ml mlijeka
• 1 žličica šećera
• 1 žlica sojinog umaka
• 1 žlica octa
• Prstohvat ksantanske gume
Upute:
U blenderu pomiješajte 30g pinjola, 50ml mlijeka, 1 žličicu šećera, 1 žlicu sojinog umaka, ocat i prstohvat ksantanske gume. Miješajte dok ne postane glatko. Procijedite smjesu kroz fini cjediljku kako biste uklonili sve čvrste dijelove.
Prebacite procijeđenu smjesu u sifon. Napunite sifon odgovarajućim plinskim uloškom (obično N2O). Hladite najmanje 3 sata prije upotrebe.