Iza nas je Uskrs, vrijeme okupljanja, radosti i ukusnih blagdanskih trpeza u kojima uživamo s najmilijima. Iza sjaja blagdanskog stola često se krije manje radosna statistika – tijekom blagdana bacanje hrane raste i do 25% u odnosu na ostatak godine. Želja da 'ništa ne nedostaje' lako preraste u kupnju prekomjernih količina namirnica i pripremu hrane koja nerijetko završi – u smeću.
U Hrvatskoj se otpad od hrane stvara dominantno u segmentu kućanstva koji sudjeluje u stvaranju ukupnog otpada od hrane s visokih 76%. Istovremeno, svaki peti građanin Hrvatske živi na rubu siromaštva. Za usporedbu, segment kućanstva u EU sudjeluje u stvaranju ukupnog otpada od hrane s 54%, a na razini svijeta 61%.
Bacanje hrane nije samo društveni, već i ekološki problem, jer uzrokuje 8 do 10% svih globalnih emisija stakleničkih plinova, čime značajno utječe na klimatske promjene.
Upravo zato Dukat, kroz svoj društveno odgovorni projekt Hrana se ne baca, najveći food waste projekt u zemlji posvećen smanjenju bacanja hrane, donosi niz korisnih i inspirativnih sadržaja kojima potiče građane na odgovorno postupanje s hranom, kako u svakodnevici, tako i u posebnim prigodama poput blagdana.
Dukat je pripremio niz savjeta za planiranje blagdanskih obroka i plansku kupnju te savjete kako produžiti svježinu tradicionalnih uskrsnih namirnica. No, nađu li se eventualni viškovi blagdanske hrane, Dukat je u suradnji sa chefom Damirom Tomljanovićem pripremio savjete kako ostatke pisanica, šunke, mladog luka, hrena, rotkvica i drugih namirnica – pretvoriti u nova, ukusna jela i na taj način izbjeći bacanje hrane.
Posjetite www.HranaSeNeBaca.hr i uživajte u blagdanskoj trpezi bez bacanja hrane.