SIMPTOMI POVIŠENOG KOLESTEROLA SU NEVIDILJIVI, OSIM AKO OVO OSJEĆATE U NOGAMA: 3 razloga da hitno provjerite krv

Simptomi povišenog kolesterola su uglavnom nevidljivi, no postoje ipak neki znakovi.

Shutterstock

Simptomi povišenog kolesterola uglavnom su nevidljivi. Ipak, postoje neki znakovi koji ukazuju na to da se tijelo bori s nakupljenim masnoćama.

Međutim, LDL (loš) kolesterol može začepiti arterije i uzrokovati stanje poznato kao periferna arterijska bolest (PAD), u kojem je protok krvi u donjim ekstremitetima oslabljen. I dok su simptomi povišenog kolesterola obično nevidljivi, kada je riječ o bolesti perifernih arterija postoje vrlo jasni znakovi.

Tu spadaju čirevi na stopalima koji dugo ne zacjeljuju, kao i bolovi u nogama koji nas ometaju u normalnim aktivnostima, upozorio je medicinski centar Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC).

Shutterstock 

'Iako početni simptomi mogu biti blagi, gotovo svi koji imaju perifernu arterijsku bolest kažu da ne mogu hodati tako dugo ili brzo kao prije, jer osjećaju umor i bolove u nogama', objasnili su stručnjaci. U ovom slučaju, pacijenti se također često žale na grčeve u listovima ili bedrima koji se javljaju pri hodu.

Liječnici su istaknuli i da je jedan od pokazatelja povišenog kolesterola u krvi glavobolja.

Dijeta i tjelovježba mogu pomoći u kontroli razine kolesterola. Dakle, određena hrana može sniziti razinu lošeg kolesterola.

Shutterstock 

Prema Heart UK glavno načelo dijete je zamjena zasićenih masti nezasićenima. Prve se u velikim količinama nalaze u maslacu, kokosovom ulju, životinjskim mastima i prerađenoj hrani. Izvori nezasićenih masti su riba i biljna hrana poput ulja, orašastih plodova, sjemenki i avokada.

Ako je pod kontrolom, kolesterol nije štetan za tijelo. Proizvodi se u jetri i uključen je u mnoge važne procese, uključujući sintezu određenih tvari.