'ZBOG OVOG DORUČKA SAM DOBIO 10 KG': Liječnik otkrio da vas namirnice koje mnogi doručkuju spriječavaju u mršavljenju

Doručak koji mnogi često jedu može biti krivac za to što ne uspijevate skinuti kilograme.

Shutterstock

Doktor Tim Spector tvrdi da bi hrana koju mnogi često jedu za doručak, poput tosta i čaja, mogla biti odgovorna za to što vam je teško skinuti kilograme. U nedavnom intervjuu za BBC-jev podcast Just One Thing, profesor Tim Spector podijelio je svoje osobno iskustvo i ustvrdio da je zbog lošeg izbora doručka u 10 godina dobio 10 kilograma.

Odlučio je promijeniti svoju jutarnju rutinu nakon što je primijetio skok šećera u krvi odmah nakon što je pojeo ono što je smatrao zdravim obrokom. Ispostavilo se da je njegov doručak od tosta i marmelade, uz šalicu čaja i čašu soka od naranče, bio uzrok debljanja. To ga je navelo da potakne ljude da eksperimentiraju s namirnicama koje jedu za doručak kako bi pronašli ono što im najbolje odgovara.

Instagram (@jenn.eats) 

'Doručak mi je obično bio šalica čaja s niskomasnim mlijekom, čaša soka od naranče, tost i marmelada. Zbog toga sam se udebljao 10 kilograma u 10 godina. Sve dok nisam počeo pratiti šećer u krvi dok sam doručkovao, nisam shvatio istinu. Postojao je zabrinjavajući znak da ovi ugljikohidrati i šećeri nisu pravi izbor za mene', rekao je.

Zanimljivo je da je dr. Spector otkrio da razina šećera u krvi njegove supruge različito reagira na isti doručak. To ga je navelo da naglasi važnost individualnog eksperimentiranja kada je u pitanju izbor doručka.

Tim Spektor sada bira doručak bogat masnoćama, koji se sastoji od punomasnog jogurta s orašastim plodovima, sjemenkama i bobičastim voćem.

Shutterstock 

'Zato kažem da eksperimentiram s doručkom, jer je prelazak na doručak s visokim udjelom masti bio dobar za mene. Stoga jedem punomasni jogurt s malo orašastih plodova i sjemenki i dodajem bobičasto voće koje god imam - bilo smrznuto ili svježe, ovisno o sezone. A čaj sam zamijenio kavom', rekao je liječnik.

Kako je naveo, u njegovom slučaju rezultati su bili izvrsni - ne samo da mu se stabilizirala razina šećera u krvi, već je primijetio i smanjen osjećaj gladi.

'Bila je to radikalna razlika. Nisam imao skokove šećera u krvi. Također, nisam se osjećao ni približno gladnim u 11 sati na poslu kao što se prije događalo', zaključio je.