Glavni uzrok visokog kolesterola je prehrana, a hranu bogatu zasićenim i trans mastima treba izbjegavati jer izaziva porast razine lipoproteina niske gustoće, također poznatog kao 'loš' kolesterol.
Ove vrste masti mogu se naći u mnogim namirnicama koje redovito konzumiramo, kao što su maslac, keks, sir i prerađeno meso. Iz tog razloga stručnjaci savjetuju da za doručak izbjegavamo konzumirati namirnice kao što su kobasice, slanina, peciva i punomasni jogurt.
Nutricionist Richard Allison stoga preporučuje pet namirnica koje bi, s druge strane, bilo poželjno jesti za doručak jer mogu pomoći u održavanju niske razine kolesterola.
'Ako imate visok kolesterol, važno je da za doručak izaberete namirnice koje sadrže malo zasićenih i trans masti, jer one mogu povećati nivo kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL). Hrana koja je bogata rastvorljivim vlaknima i bogata polinezasićenim mastima može pomoći u smanjenju nivoa LDL-a', objasnio je Allison.
Zobena kaša
'Zobene pahuljice su odličan izbor jer su bogate rastvorljivim vlaknima što može pomoći u smanjenju nivoa kolesterola. Probajte dodati malo svježeg voća, orašastih plodova ili cimeta za još bolji okus', savjetuje nutricionist.
Jaja
'Jaja mogu biti dio zdravog doručka za ljude s visokim kolesterolom. Samo vodite računa da ograničite unos na jedno ili dva jaja dnevno i razmislite o korištenju bjelanjaka umjesto cijelih jaja', kaže Allison.
Grčki jogurt
'Grčki jogurt ima mnogo proteina i manje masti od običnog jogurta. Izaberite obične ili nemasne vrste i dodajte svježe voće i med', ističe stručnjak.
Tost od cijelog zrna
'Izaberite kruh od cijelog zrna umjesto bijelog kruha, jer ima više vlakana i može vam pomoći da se osjećate sitim. Dodajte na tost avokado, bademov maslac ili krem sir s niskim sadržajem masti', predlaže Allison.
Smoothie
'Smoothieji su odličan način da dobijete razne hranjive tvari u jednom obroku. Koristite bazu od nemasnog mlijeka ili jogurta i dodajte svježe ili smrznuto voće, špinat i chia sjemenke za dodatnu količinu vlakana i proteina', naveo je nutricionist.