UKUSNA I ZDRAVA PREHRANA

OVAJ NAROD SE HRANI NAJZDRAVIJE: Ostat ćete bez teksta kad vidite što sve jedu u danu i koliko puta

Prehrana ove zemlje smatra se jednom od najzdravijih na svijetu, prema Bloomberg Global Health Indexu.

Kako se hrane Švicarci
Foto: Shutterstock

Švicarska prehrana ima strukturu poput malo koje druge zemlje.

Zmorge (doručak) je brz i jednostavan obrok koji se obično jede oko sedam ujutro. Kruh, sir, voće i kava tradicionalni su izbor. Popularna je i zob na mlijeku s ribanim jabukama.

Zmorge je zamišljen kao visokomasni obrok. 'Naći ćete mlijeko, sir i maslac u gotovo svakom obroku u Švicarskoj', rekla je Caroline Hostetler, vlasnica Quality Cheese u Švicarskoj.

Švicarski sir nije superioran samo po okusu, već i po zdravstvenim dobrobitima – nešto što nutricionisti nazivaju alpskim paradoksom.

Švicarski sir Švicarski sir
Foto: Shutterstock

Znuni je švicarska njemačka riječ koja je skraćenica za 'zu neun', što doslovno znači 'u devet sati'. Međuobrok je obično kroasan s još jednom šalicom kave.

U mnogim švicarskim tvrtkama zaposlenike čak potiču na kratki odmor i druženje jer se vjeruje da to poboljšava produktivnost.

Foto: Instagram

Zmittag (ručak) nije samo topli obrok koji se poslužuje u podne, već služi i kao sat vremena za opuštanje. Nije neobično da djeca idu kući iz škole, a zaposlenici izlaze iz ureda. Čak se smatra nepoštivanjem praviti buku za vrijeme 'Zmittaga', tako da sva gradnja prestaje u vrijeme ručka.

Juha od povrća ili jelo od mesa popularni su izbori. Prema studiji Sveučilišta u Ženevi, Švicarci imaju tendenciju jesti više lokalno, sezonski i održivo nego većina Europe. Švicarski poljoprivrednici tradicionalno koriste manje pesticida i genetski modificiranih organizama (GMO), iako se samo 15 posto njih potrudilo da dobiju certifikat kao 'organski', rekla je Anja Constien, zaposlenica u online trgovini organskih švicarskih proizvoda.

Foto: Shutterstock

'Proizvodi iz organskog uzgoja sadrže više vitamina, poput vitamina C i fitokemikalija koje djeluju kao antioksidansi u ljudskom tijelu', tvrdi ona i dodaje da 'meso sadrži manje masti i nema antibiotika'.

Znanstvenici su otkrili da su pacijenti s dijagnosticiranom depresijom značajno poboljšali svoju razinu sreće konzumiranjem neprerađene hrane u usporedbi s pacijentima koji su primali podršku jedan na jedan i bili uključeni u društvene aktivnosti.

'Nezdrava prehrana - bogata transmastima, šećerom te prerađenom i rafiniranom hranom - povećava rizik od depresije uskraćujući mozgu potrebne hranjive tvari', pišu stručnjaci.

Zvieri ili 'u četiri' je poslijepodnevni međuobrok koji može biti voće i orašasti plodovi za odrasle, ali je često čokolada za djecu koja završavaju školski dan.

Foto: Shutterstock

U Ženevi možete gotovo namjestiti sat na trenutak kada vidite kako roditelji svojoj djeci daju kolače ili slatkiše za popodnevni 'gouter' (francuska riječ za užinu).

Foto: Shutterstock

Znacht ili 'noću' često je hladna večera koja se sastoji od ostataka, hladnog mesa, sira, štruce kruha i čaše lokalnog vina.