Švedska dijeta je jedna od najrestriktivnijih jer je na njoj zabranjen veliki broj namirnica, no popularnost joj svejedno raste. Poznata je i pod imenom LCHP (low carbohydrates high proteins), a fokus je na svođenju ugljikohidrata na minimum, uz povećani unos proteina i prirodnih masnoća.
Što je dozvoljeno jesti
Dopuštene su sve vrste mesa i masnoća životinjskog porijekla, uključujući i one masnije poput janjetine i svinjetine, kao i sve vrste ribe i ostalih morskih plodova, ali i sve ostale namirnice životinjskog porijekla poput jaja i mliječnih proizvoda. Što se tiče biljnih masnoća, dopuštena je konzumacija svih hladno prešanih ulja poput maslinovog, sezamovog, lanenog i kokosovog.
Preporučuje se i da jedete što više lisnatog povrća poput salate, kelja, kupusa, radiča, blitve, špinata, cvjetače, brokule, prokulica, rajčica, paprike, tikvica, patlidžana, krastavaca, celera, maslina, gljiva, koromača, češnjaka i začinskog bilja.
Što se ne smije jesti
Strogo su zabranjene četiri stvari: šećer, tijesto, riža i krumpir.
Također ne biste trebali konzumirati slanutak, grašak, leća, grah i mrkva jer sadrže ugljikohidrate. Iako su mliječni proizvodi dozvoljeni, preporučuje se da oni, kao i majoneza i razni umaci budu domaće proizvodnje jer je potrebno izbjegavati prerađenu hranu i hranu s umjetnim dodacima.