Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 3 MJESECA 12 KILOGRAMA MANJE: Dijeta koja nema jo-jo efekt, a pomaže i kod jedne bolesti

Tekućom dijetom može se smršaviti 12 kilograma za tri mjeseca, a uključuje juhe i shakeove.

 Tekuća dijeta Izvor: Shutterstock

Sve je više država u kojima broj pretilih neprekidno raste i to je sve veći zdravstveni problem, a Hrvati su zauzeli neslavno prvo mjesto na listi najdebljih nacija u Europi. 

Dok se raspravlja o rješenjima, u Veliki Britaniji su odlučili pokrenuti program za mršavljenje koji se temelji na tekućoj dijeti. 

Objavljeni su rezultati probnog razdoblja koje je počelo prije tri godine i pokazalo da su sudionici smršavili u prosjeku između 12 i 13 kilograma za tri mjeseca. Što je još važnije, novu težinu su uspjeli održati minimalno šest mjeseci. 

 Shake Izvor: Shutterstock

Time je spriječeno i da višak kilograma izazove bolesti kao što su dijabetes tipa 2, koji se kod pretilih javlja čak 80 puta češće. Svi se, naravno, zanimaju za ovu tekuću dijetu, a ima i onih koji osporavaju njezino djelovanje. Prije svega je briga usmjerena na broj kalorija jer je dopušteno samo 800 dnevno i kvalitetu sastojaka.

Međutim, čuveni doktor Michael Mosley podsjeća da ima mnogo dobrih planova za mršavljenje koji se temelje na tekućoj dijeti. 'Takva je, na primjer, dijeta 'juha i shake' za koju je važno da pripremite obroke od kvalitetnih sastojaka, kaže autor popularnih režima prehrane.

U njegovoj čuvenoj dijeti '5 : 2' pet dana se uzima 500 kalorija, a dva dana u tjednu se hranite uobičajeno. U drugoj 'Brzih 800' plan je da imate između 800 i 1000 kalorija dnevno tijekom razdoblja od dva do 12 tjedana.

 Juha od bundeve Izvor: Shutterstock

'Ove dijete je držalo više od 50.000 ljudi i najteže posljedice koje su primijećene su povremena glavobolja i zatvor, kaže Mosley.

'Imao sam 140 kilograma, a opseg struka mi je iznosio 126 centimetara. Pratio sam sve savjete, bio vrlo motiviran. Uzimao sam po jedan obrok na svaka četiri sata - juhu ili shake. Rezultati su bili odlični, čak sam uspio i pobijediti dijagnozu dijabetesa tipa 2', ispričao je jedan od sudionika u programu.

Povezane vijesti

Među jelima koja se savjetuju u tekućoj dijeti su: juha od rajčice, bundeve, graška, tikvica, gljiva, ali i pileće juhe s dodatkom crvene leće, bundeve ili graška.

Od shakeova preporučuju se oni od jabuke i zelenog povrća, banane i zobenih pahuljica, šumskog voća i banane ili avokada i kokosove vode.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image