KETO DIJETA ZA POČETNIKE: 21 dan jedite ovo za sva 3 obroka, nakon toga moći ćete obući što god da poželite

Keto dijeta se smatra vrlo zdravim i vrlo korisnim načinom prehane jer podrazumijeva izbacivanje slatkiša i bijelog brašna iz prehrane.

Shutterstock

Uz mediteransku prehranu, i keto dijeta se smatra jednom od zdravijih, prije svega jer ova dijeta preporuča izbacivanje šećera i ugljikohidrata iz jelovnika.

Uglavnom treba jesti 3 obroka, bez preskakanja, a ta tri obroka trebaju sadržavati meso i povrće.

Keto dijeta puni tijelo masnoćama i proteinima koji nam pomažu da se osjećamo odmornije, a samim time i jedemo manje.

Shutterstock 

U ketogenoj dijeti dopušteni su meso, riba, morski plodovi, jaja, povrće i voće koje ne sadrži mnogo škroba, orašasti plodovi, sir, masti...

Očekivani gubitak težine je od pola kilograma do kilogram tjedno, što je zdrav tempo mršavljenja.

Prvih 7 dana

Sljedeći jelovnik sadrži manje od 50 g ugljikohidrata dnevno. Količine se mogu mijenjati prema individualnim prehrambenim potrebama:

Ponedjeljak

Doručak: kajgana pržena na maslacu i kuhano povrće
• Ručak: burger punjen sirom, gljivama i avokadom, zelena salata
• Večera: svinjski medaljoni i mahune u kokosovom ulju

Shutterstock 

Utorak

Doručak: omlet sa gljivama
• Ručak: salata od tune s rajčicama, celerom i zelenom salatom
Večera: pečena piletina s brokulom pečena u vrhnju

Srijeda

• Doručak: paprike punjene jajima i svježim sirom
• Ručak: salata od jaja, šparoga, puretine, avokada i sira te maslinovog ulja
• Večera: losos na žaru sa špinatom u kokosovom ulju

Četvrtak

• Doručak: punomasni jogurt s malo bobičastog voća
• Ručak: teleći odrezak s cvjetačom, sirom, začinima, avokadom i šalšom
• Večera: svinjski odrezak s brokulom i sirom

Petak

• Doručak: jaja pečena u avokadu
• Ručak: zelena salata s piletinom i maslinovim uljem
• Večera: pureće meso sa salatom

Subota

• Doručak: tortilja od cvjetače sa sirom i avokadom
• Ručak: losos s pestom i zelena salata
• Večera: mesne okruglice s tjesteninom od tikvica i parmezanom

Shutterstock 

Nedjelja

• Doručak: chia puding s kokosovim mlijekom, kokosom i orasima
• Ručak: salata od bakalara s kuhanim jajetom, zelenom salatom, avokadom i sirom
•Večera: piletina s povrćem.

Drugi tjedan

Ponedjeljak:

• Doručak: zelena salata i dva kuhana jaja
• Međuobrok: šaka badema
• Ručak: Juha od rajčice, pečena paprika i komad junetine
• Večera: Salata od cikle, mrkve i jabuke.

Utorak:

• Doručak: Sardina, luk i zelena salata.
• Ručak: Kuhani kupus s govedinom.
• Večera: Cezar salata.

Srijeda:

• Doručak: Grčki jogurt s mljevenim bademima.
• Ručak: Grčka salata.
• Večera: Juha od rajčice.

Shutterstock 

Četvrtak:

• Doručak: Keto kruh s grčkim jogurtom.
• Ručak: Pileće bijelo meso, roštilj i kupus salata.
• Večera: Riba i povrće.

Petak:

• Doručak: omlet od jaja i špinata.
• Ručak: Popaj salata.
• Večera: naribani celer sa skutom.

Subota:

• Doručak: sardine s lukom i zelena salata.
• Ručak: Gulaš s pire krumpirom (postupno uvođenje ugljikohidrata)
• Večera: Juha od povrća.

Nedjelja:

• Doručak: Keto kruh i jogurt.
• Ručak: Kuhano povrće i pečena svinjetina
• Večera: Juha.

Shutterstock 

Treći tjedan

Ponedjeljak:

• Doručak: 2 kuhana jaja, kriška feta sira i zelena salata.
• Ručak: 1 pečena pastrva i kuhana brokula.
• Večera: Salata od ribanog celera pomiješana sa svježim sirom.

Utorak:

• Doručak: Tuna, zelena salata.
• Ručak: Pečena paprika i komad kuhane govedine.
• Večera: Salata od naribane cikle, mrkve i jabuke.

Srijeda:

• Doručak: Kajgana od jaja i špinata.
• Ručak: Juha od rajčice (luk, celer, mrkva, rajčica) i kriška sira
• Večera: Pileća salata.

Profimedia 

Četvrtak:

• Doručak: Keto kruh s burgerom (kruh: 3 jaja, malo svježeg sira, malo soli, malo praška za pecivo. Istucite i pecite na 180 stupnjeva. Ispecite burger i stavite u kruh).
• Ručak: Salata od slanine, malo brokule, sezam i sir.
• Večera: Varivo od povrća.

Petak:

• Doručak: Grčka salata.
• Ručak: Pileće bijelo meso i povrće po želji.
• Večera: Pečene paprike sa maslinovim uljem i sirom urad.

Subota:

• Doručak: 2 kuhana jaja, malo sira i slanine.
• Ručak: Pečeni riblji fileti i kupus salata.
• Večera: Cezar salata.

Nedjelja:

• Doručak: Omlet sa gljivama.
• Ručak: Goveđi gulaš i gljive, salata po izboru.
• Večera: Sok od povrća, piše Stil