Jedna od najpopularnijih dijeta za koju su vjerojatno svi čuli je UN dijeta. Provođenjem ove dijete pod posebnim uvjetima moguće je izgubiti višak kilograma, a vjeruje se da dolazi do promjene u metabolizmu nakon koje se kilogrami ne vraćaju.

Dijeta traje 90 dana. Ako želite izgubiti manje kilograma, dijeta se prekida ranije, no ako se prekine ranije vjeruje se da nema promjene u metabolizmu i tad postoji mogućnost da će se kilogrami vratiti.

Što je intermittent fasting dijeta
Shutterstock 

UN dijeta uvijek počinje proteinskim danom, zatim slijedi škrobni dan pa ugljikohidratni i voćni te  se redoslijed dana ne smije mijenjati, piše Dijeta.net.

Bitno je napomenuti da je doručak svih 90 dana isti – voće, a jedu se dvije iste voćke (ili 1 banana) ili šaka suhog voća.

Prvi dan – PROTEINSKI DAN

Ručak

• Meso - pirjano, kuhano ili pečeno (u količini restoranske porcije 2-3 komada ili oko 250 gr) ili 3 kuhana ili pečena jaja ili neki mliječni proizvodi uključujući soju.

• Kruh – komad integralnog kruha

• Salata – u neograničenim količinama s najviše 1 žlicom ulja.

• Juha - obavezna (bez rezanaca - 1 šalica/3 dcl), a ako se konzumiraju mliječni proizvodi, onda juha nije obavezna, ali popiti šalicu jogurta ili mlijeka.

Meso.jpg
Shutterstock 

NAPOMENA:Različite vrste proteina se ne miješaju u jednom obroku, niti u jednom danu. Općenito, naglasak je na jednoj vrsti koncentrirane hrane tijekom dana kako bi vaš probavni trakt imao puno lakši zadatak nego probavljanje nekoliko koncentriranih namirnica zajedno.

Večera

Isto kao i za ručak, ali u upola manjoj količini, bez juhe i bez kruha. Obavezno ako se meso jede za ručak, onda se jede i za večeru, a ako su za ručak jaja, moraju biti i za večeru.

Drugi dan – ŠKROBNI DAN

Ručak

Mahune, grašak, leća, riža, krumpir - kuhani, samo uz dodatak začina (sol, povrće, papar, kečap, kuhani paradajz) - pun tanjur

Kruh – kriška

Salata

Krumpir je zabranjen na lchp dijeti
Shutterstock 

Večera

Isto kao i za ručak, ali pola mjere. Večera je bez kruha.

Treći dan – DAN UGLJIKOHIDRATA

Ručak

Kuhana tjestenina s dodatkom začina - kečap ili sl. ili pizza samo s dodatkom kečapa ili slana peciva u količini pizze u pizzeriji (npr. 3 lepinje)

tjestenina s limunom
Shutterstock 

Večera

• Dvije tanke kriške torte ili 3-4 kuglice sladoleda

Obavezno – 1 rebro čokolade za kuhanje

Četvrti dan – VITAMINSKI (VOĆNI) DAN

Ručak i večera

Patlidžan i povrće
Instagram 

Samo miješano voće - koliko želite. No, ni povrće nije isključeno, pa praktički vitaminski dan može izgledati ovako: doručak - kao i svaki dan, 2 voćke, a ručak i večera mogu biti povrće kuhano na pari i salata, a isto i s večerom. Između obroka s povrćem su miješani voćni međuobroci.

NAPOMENE:

• Nakon ciklusa od 7 x 4 dana, tj. 29. dana (tri puta tijekom dijete) slijedi 'vodeni dan'. Tijekom cijelog dana pije se samo voda;

• Obavezno nakon vitaminskog, a ponekad i nakon vodenog dana, nastaviti s proteinskim danom;

Kava i čaj se mogu piti, ali bez šećera. Smanjite sokove na najmanju moguću mjeru;

• Nakon ručka obavezno uzeti 1 tabletu koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala;

Pauza između obroka (minimalna – dakle, razmak može biti duži, ali nikako kraći) je prvi dan 4 sata, a drugi i treći dan 3 sata; tijekom vitaminskog dana, pauza između obroka je 2 sata;

Ne jedite ništa nakon 8 sati navečer.

Sve navedeno mora se jesti jer ima svoju ulogu u organizmu. Nakon 90 dana dijete za doručak se jede voće još 90 dana, dok se za ručak i večeru vraća na uobičajeni način prehrane. U tom razdoblju trebalo bi izgubiti još 3 kg, što je pokazatelj promjene u metabolizmu. Ako se ne izgube, dijetu treba ponoviti, ali tek nakon 3 mjeseca.

Dijetu ne treba produžiti duže od 90 dana, tek nakon pauze od 3 mjeseca može se provesti novi ciklus dijete od 90 dana.