Iako ih zimi možemo prikriti odjećom pa se ponekad ne zabrinjavamo zbog trbuha i 'šlaufića' no trebali bismo kako se ne bismo šokirali na proljeće.

Trbuh je najteže 'skidati', a razlog tome je visceralna (unutarnja) mast, koja je ujedno i najopasnija vrsta masnoće u ljudskom tijelu. Nje se nije tako lako riješiti kao drugih masnih naslaga.

Riječ je o salu koje se nakuplja oko vitalnih organa u trbušnoj šupljini (zato se naziva i trbušno salo), a povezuje se s dijabetesom, moždanim udarom, demencijom i rakom.

Dr. Lis Wisem otkrila je kako se najlakše riješiti masnoće s trbuha.

'Jedan od najboljih načina za skidanje masnoća s trbuha je jesti cjelovite žitarice kad god možete', tvrdi ona.

Istraživanje objavljeno u National Library of Medicine istraživalo je kakvi su učinci na visceralnu masnoću ovisno o tome jesu li sudionici jeli kruh od cjelovitog ili rafiniranog pšeničnog kruha.

Dijeta
Shutterstock 

Svi ispitanici imali su indeks tjelesne mase (BMI) veći od 23 kg/m2. Nakon 12 tjedana istraživanja, visceralna mast se smanjila kod onih koji su jeli kruh od cjelovitih žitarica, dok druga grupa nije imala značajnije poboljšanje.

'Rafinirane žitarice čine da se osjećate manje sitima, mogu ometati razinu šećera u krvi – a time i kontrolu apetita', tvrdi dr. Wisem.