Medicinski džem za brzo pražnjenje crijeva: Primjenjuje se kod teških oblika zatvora, a sastojci su dostupni svima

Prednost ovog ljekovitog džema je što se za njegovu pripremu koriste prirodni i dostupni sastojci.

Shutterstock

Konstipacija ili zatvor je vrlo ozbiljno stanje koje ometa normalno funkcioniranje našeg organizma. Prema statistikama, svaka deseta osoba pati od problema s neredovitim pražnjenjem crijeva.

Jedno od najboljih rješenja za zatvor je laksativ, ljekoviti džem koju je razvila Kanadska veteranska bolnica u Quebecu.

Pacijenti sa zatvorom jeli su u prosjeku jednu veliku žlicu džema dnevno, što im je povećalo učestalost pražnjenja crijevai smanjilo potrebu za laksativima u usporedbi s onima koji nisu jeli džem.

Shutterstock 

Recept za laksativni džem

Sastojci: 150 g datulja (1 šalica), 150 g suhih šljiva (1 šalica), 1,5 šalica prokuhane vode (manje za gušći džem)

Priprema: Datulje i suhe šljive narežite na komadiće. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Dobivena količina bi trebala biti za 20 porcija po 1 žlicu. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.

Možete ga jesti samog, mazati na kruh, dodati u jogurt, pahuljice...

Pixabay  Datulje

Tajna suhih šljiva i datulja

Suhe šljive imaju hranjivi i laksativni učinak, a u te se svrhe propisuju već desetljećima. Njihovo kuhanje u kipućoj vodi stvara ugodan i koristan dodatak esencijama za čišćenje.

Bogate su vlaknima i sorbitolom koji djeluje laksativno. Sadrže ga čak 15 puta više od drugog voća.

Shutterstock 

Sorbitol je vrsta šećernog alkohola koju mogu konzumirati dijabetičari jer ne zahtijeva lučenje inzulina. U crijevima se vrlo sporo prerađuje i do debelog crijeva stiže uglavnom poluprerađen, što dovodi do mekše stolice, piše Atma.