10 namirnica koje najviše iritiraju želudac: 'Lijepe se' za crijeva i teško probavljaju, izazivaju grčeve i nadutost

Namirnice koje se teško probavljaju strogo treba izbjegavati prije spavanja.

Shutterstock

Tijelu treba osigurati zdravu prehranu, s pravom mješavinom ugljikohidrata, masti, bjelančevina, vode, soli, vitamina te topivih i netopivih vlakana, a sve su to uvjeti koji će spriječiti probavne smetnje.

10 namirnica koje najviše iritiraju želudac

Hrana nam osigurava esencijalne hranjive tvari, daje nam energiju i čak nam može pomoći u borbi protiv bolesti. Međutim, ove prednosti ne odnose se na sve namirnice. Zapravo, u nekim slučajevima ima sasvim suprotan učinak – određene namirnice zapravo mogu uzrokovati zdravstvene probleme, upale, iritacije i crpiti nam energiju. Što je najgore, konzumiranje određenih namirnica u velikim količinama može opteretiti jednog od glavnih igrača u probavnom procesu – želudac. Ovih 10 namirnica smatraju se najgorima za želudac, izazivaju nadutost i otežavaju probavu.

Shutterstock 

1. Pržena hrana

Pržena hrana sadrži puno masti i može uzrokovati proljev. Bogati umaci, masni komadi mesa, namazi od maslaca i vrhnja također mogu uzrokovati probleme. Stručnjaci preporučuju da prženu hranu zamijenite zapečenim i laganim umacima koji umjesto maslaca ili vrhnja sadrže povrće.

2. Citrusi

Budući da su bogati vlaknima i kiseli, citrusi mogu iritirati želudac kod nekih ljudi. Izbjegavajte naranče, grejp i druge citruse ako imate želučanih problema.

Shutterstock 

3. Umjetni zaslađivač

Koristite li previše žvakaće gume bez šećera napravljene sa sorbitolom, možete dobiti grčeve i proljev. Hrana napravljena s ovim umjetnim zaslađivačem može uzrokovati ove probleme. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorava da možete dobiti proljev ako pojedete 50 ili više grama sorbitola dnevno, iako čak i puno manje količine navodno uzrokuju probleme nekim ljudima.

4. Previše vlakana

Hrana bogata zdravim ugljikohidratima, poput cjelovitih žitarica i povrća, dobra je za probavu. Ali ako ih počnete jesti puno, vaš probavni sustav bi mogao imati problema s prilagodbom. Rezultat su plinovi i nadutost. Stoga postupno povećavajte količinu vlakana koje jedete.

Shutterstock 

5. Grah

Grah je prepun zdravih proteina i vlakana, ali sadrži i teško probavljive šećere koji uzrokuju plinove i grčeve, a naša tijela nemaju enzime da ih razgrade. Zato taj posao preuzimaju bakterije u našim crijevima, ispuštajući nastale plinove. Stoga se savjetuje namakanje graha u vodi najmanje 4 sata prije kuhanja kako bi se riješili nekih problematičnih šećera.

6. Kupus i njegovi 'rođaci'

Povrće iz skupine kupusnjača, poput brokule i kupusa, sadrži iste šećere kao i grah, koji uzrokuje plinove u želucu. Ovo povrće je također bogato vlaknima što može otežati probavu. Ove namirnice puno su lakše probavljive ako se jedu sirove nego kuhane, pa umjesto kuhanja slatkog kupusa jedite salatu od svježeg kupusa.

Shutterstock 

7. Fruktoza

Hrana zaslađena fruktozom, poput gaziranih pića, slatkiša, voćnih sokova, peciva... neki ljudi je nikako ne vole jer je teško probavljiva, što može izazvati proljev, nadutost i grčeve.

8. Začinjena hrana

Neki ljudi dobiju probavne smetnje ili žgaravicu nakon što pojedu začinjenu hranu, posebno ako je obrok obilniji. Istraživanja pokazuju da bi ljuti sastojak čili papričica, nazvan kapsaicin, mogao biti glavni krivac za ove probleme, piše eklinika.

Shutterstock 

9. Mliječni proizvodi

Ako primijetite da mliječni proizvodi uzrokuju proljev, nadutost i plinove nakon konzumacije, možda ste intolerantni na laktozu. To znači da nemate enzim koji probavlja šećer u mlijeku i drugim oblicima mliječnih proizvoda. Liječnici preporučuju izbjegavanje takve hrane ili korištenje tableta koje sadrže enzim koji nedostaje.

10. Pepermint

Pepermint može opustiti mišiće na vrhu želuca, što uzrokuje vraćanje hrane u jednjak. A ako se to često događa, žgaravica je sljedeći problem koji slijedi. Slično se događa i zbog konzumacije čokolade ili kave. Stručnjaci kažu da je moguće smanjiti pritisak koji gura hranu iz želuca natrag u jednjak ako osoba izgubi višak kilograma, jede manje porcije i ne liježe nakon jela.