Skupljaju kilograme i uništavaju probavu: Nutricionisti otkrili 2 napitak koja najviše štete našim crijevima

Nutricionistice su otkrile 2 napitka koja najviše štete zdravlju crijeva.

Shutterstock

Problemi s radom crijeva često znaju biti jako neugodni, a jedini način da ih se dugoročno riješite i zadržite svoja crijeva u optimalnom stanju je uravnotežena prehrana.

No, i ako pazite što jedete, ljudi često ne obraćaju toliko pažnje na pića koja ispijaju. Određeni napici mogu loše utjecati na naše opće zdravlje, a nutricionistice Lisa Richards i Trista Best izdvojile su dva napitka koja će naštetiti našim crijevima.

Voćni sokovi

Iako mnogi vjeruju da su voćni sokovi zdrav izbor, oni mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog udjela dodanog šećera i nedostatka vlakana.

'Komercijalni voćni sokovi mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog udjela dodanog šećera i nedostatka vlakana’, rekla je Richards za SheFinds.

Shutterstock 

Ti sokovi mogu biti puni rafiniranog šećera, a to će vas dovesti do brzih skokova razine šećera u krvi te mogu pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, a to stanje može dovesti do metaboličkih poremećaja poput dijabetesa tipa 2.

Ako mislite da će vam prirodno cijeđeni sokovi biti bolja opcija, u pravu ste, no ni oni nisu savršen izbor. Richards navodi da će većina prirodnih vlakana koja se nalaze u cijelom voću, a to je bitno za usporavanje apsorpcije šećera i poticanje osjećaja sitosti.

‘Bez vlakana tijelo brzo probavlja sok, što dovodi do povećane gladi i unosa kalorija’, ističe ona.

Energetski napici

Energetska pića pomoći će vam da kratkotrajno podignete razinu energije, no mogu naštetiti vašem zdravlju, osobito zdravlju crijeva.

‘Energetska pića mogu biti štetna za zdravlje crijeva zbog visokog udjela kofeina i šećera, kao i prisutnosti umjetnih sladila i aditiva’, tvrdi Best.

Shutterstock 

Pretjerani unos kofeina može izazvati probleme s probavom poput gastritisa i refluksa kiseline, a visoka razina šećera u energetskim pićima potiče rast štetnih bakterija u crijevima, narušavajući ravnotežu mikrobioma.

‘Umjetni zaslađivači, poput sukraloze koji se nalaze u mnogim energetskim pićima, mogu negativno utjecati na raznolikost crijevnih bakterija, potencijalno dovodeći do stanja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i metaboličkih poremećaja’, zaključila je nutricionistica.