Slatkiš kojim Cindy Crawford završava svaki ručak, a nema ni gram viška: Izbjegavamo ga, pun je minerala i antioksidansa

Slavna manekenka Cindy Crawford svaki ručak završava poslasticom koju mnogi zaobilaze iz straha od debljanja.

@MALIBUUSTARS YOUTUBE / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kada je riječ o slatkišima, često im je teško odoljeti, a kad ih jednom počnemo jesti, još je teže prestati. Posljedice dobro znamo: visok šećer u krvi, pretilost zbog visokog unosa kalorija, a bez hranjivih tvari, masna koža i niz drugih problema, no postoji jedna delicija koju stručnjaci često preporučuju kao poželjnu u prehrani.

Instagram 

Američki supermodel Cindy Crawford također je jedna od velikih obožavateljica ove namirnice, a u pitanju je tamna čokolada.

Jedna od žena koja je svojom ljepotom obilježila devedesete, a koja i danas dominira modnim pistama, svojedobno je na svom profilu Meaningful Beauty na društvenoj mreži X/Twitter napisala da joj je 'komad tamne čokolade svakodnevna uživancija'.

'Na kraju ručka uvijek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom tijelu da je obrok gotov', rekla je Cindy Crawford za The Cut.

Zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu?

A znanstvena istraživanja pokazala su brojne prednosti konzumacije ove slastice koja ima veliki udio kakaovca te daje obilje antioksidansa i minerala.

Prema medicinskoj platformi Healthline, jedna pločica tamne čokolade od 100 grama, koja ima 70-85% kakaa, sadrži:

• 11 g vlakana
• 66 % preporučenog dnevnog unosa željeza
• 57 % preporučenog dnevnog unosa magnezija
• 196% preporučenog dnevnog unosa bakra
• 85 % preporučenog dnevnog unosa mangana
• bogata je kalijem, fosforom, cinkom i selenom.

Instagram 

Naravno, nećete pojesti 100 grama svaki dan jer čak i 'zdrava' čokolada ima puno šećera i kalorija u ovoj količini, ali je uvijek zdravija opcija od običnih slatkiša. Srećom, ni najveći sladokusci ne mogu je pojesti puno jer je zasitna i pomalo gorka za razliku od mliječne verzije.

I masnoće u tamnoj čokoladi idu ruku pod ruku ako pazite na liniju i zdravlje. U najvećoj mjeri tu je oleinska kiselina koja dokazano blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, zatim stearinska kiselina koja ima neutralniji učinak na kolesterol te palmitinska kiselina.

Tu su i polifenoli, flavanoli i katehini, a neka su istraživanja pokazala da antioksidansi iz tamne čokolade mogu pomoći u snižavanju nekih oblika LDL ('lošeg') kolesterola u kombinaciji s kakaom i bademima, piše Glossy