Posljednjih godina sve više čujemo o intoleranciji na gluten, koja može imati simptome slične onima kod celijakije.
Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama (pšenica, zob, raž, ječam, pir), a može se prirodno pojaviti u hrani ili se ekstrahirati, koncentrirati i dodati hrani za veći sadržaj proteina, teksturu ili bolji okus. Djeluje i kao vezivno sredstvo u prerađenoj hrani dajući joj oblik.
Intolerancija na gluten i celijakija imaju određene sličnosti, ali nisu posve iste. Ljudi koji boluju od celijakije imaju autoimuni odgovor na gluten, što znači da se njihova tijela bore protiv glutena kao da je virus, što može dovesti do upale i oštećenja probavnog trakta.
Kod intolerancije na gluten nema abnormalnosti gena niti antitijela u krvi koja prate celijakiju. Može se pojaviti kod svakoga, iako su istraživanja pokazala da je češća kod žena.
Međutim, simptomi intolerancije na gluten i celijakije mogu biti isti, piše Glossy.
Kako prepoznati intoleranciju na gluten?
Nekoliko sati ili dana nakon konzumiranja glutena može se dogoditi sljedeće:
• bolovi u trbuhu
• anemija
• tjeskoba
• nadutost ili plinovi
• moždana magla i/ili problemi s koncentracijom
• depresija
• mučnina i povraćanje
• umor
• depresija ili zatvor
• bolovi u zglobovima
• kožni osip