Ovo je najštetnija vrsta mesa: Prepuna je soli i kolesterola, izaziva upale, debljanje i razara srce

Ove vrste mesa su najštetnije i trebalo bi ih izbaciti iz prehrane ili bar drastično smanjiti konzumaciju.

Shutterstock

Mnogima je teško zamisliti obrok koji ne uključuje baš nimalo mesa, ali neko meso i njegove prerađevine bismo ipak trebali rjeđe konzumirati jer, ako ih jedemo svakodnevno, to može ostaviti loše posljedice po naše zdravlje.

Poznato je da meso obiluje proteinima koji su neophodni za naš organizam pa je primjerice piletina popularan izbor čak i kad pokušavamo skinuti kilograme, a mnogi liječnici preporučuju da smanjimo unos crvenog mesa, ali i onog prerađenog. 

Koje meso je najbolji izbor?

Gastroenterolog Vojislav Perišić je tijekom ranijeg gostovanja u programu Prve televizije odgovorio na ovo pitanje.

‘Svakog dana bi trebali pojesti komad mesa za ručak, može i soja, ali ja soju ne volim. Najkvalitetnije meso, evo da vam kažem, kada uđete u američku mesnicu, najviše se jede govedina. A ne teleće, ne juneće. Zašto? Veoma je crveno, to govori o sadržaju željeza, a gdje ima željeza ima i cinka’, rekao je on.

Shutterstock 

Kad uzmete komad govedine, često tu imate i bjeličastu masnoću, ona je zdrava, ima vitamin D. Govedina je i jeftina, i daleko bolja od svinjetine. Od svinje samo but uzimajte, a kad je sušeno, jedite samo crveni dio’, dodao je liječnik.

Koje meso bismo trebali izbjegavati?

Iako je meso često neophodan izvor proteina za naše tijelo, neke vrste mesa bi trebalo izbjegavati zbog količine masnoće. Mogu uzrokovati nakupljanje lošeg (LDL) kolesterola koji može dovesti do začepljenja krvnih žila i bolesti srca. 

Postoje četiri vrste mesa koje bismo trebali izbaciti iz prehrane.

Odrezak

Klasični ribeye sadrži 11 grama zasićenih masti i jedan gram transmasti na porciju od 115 grama, dok filet mignon ima 10 grama zasićenih masti na porciju iste gramaže.

Shutterstock 

Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih nutrijenata poput željeza i proteina, prekomjerna konzumacija, osobito masnijih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Liječnica Kezia Joy navodi da masni komadi crvenog mesa (poput odreska) mogu potaknuti upale u tijelu, ali i debljanje kad se jedu u većim količinama.

Oni su bogati zasićenim mastima, što može povećati razinu lošeg kolesterola (LDL) i pridonose razvoju srčanih bolesti.

Janjetina

Iako mnogi ne mogu zamisliti proslavu bez janjetine, ona također ne spada među zdrave opcije. Sadrži 11 grama zasićenih masti na porciju od 115 grama, a janjeće lopatice i kotleti sadrže 9 grama masti na istu porciju.

Shutterstock 

Janjetina također spada u crveno meso, koje se preporučuje konzumirati maksimalno jednom tjedno, osobito ako imate povišen kolesterol ili povijest kardiovaskularnih bolesti u obitelji. Ako spadate u tu skupinu, bilo bi dobro da ovo meso u potpunosti izbacite iz prehrane.

Svinjska rebra

Da, znamo, jako su ukusna i mnogima ih je posebno slatko grickati, ali su toliko masna da se to na njima može vidjeti i golim okom. Porcijom od 115 grama rebarca u organizam ćete unijeti čak 13 grama zasićene masti.

Shutterstock 

Kobasice

Mesne prerađevine se nalaze na gotovo svakoj listi hrane koja nije dobra za naš organizam. Suhomesnata kobasica sadrži šest grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama, ali i nemalih 350 do 500 miligrama natrija.

Shutterstock 

‘Kobasice, slanina, hrenovke i delikatese koji su sušene, dimljene ili soljene često sadrže visok nivo zasićenih masti, kao i aditiva poput nitrata, koji mogu pridonijeti upali. Prerađeno meso također ima visok iznos kalorija i soli, što može dovesti do debljanja i povećanja krvnog tlaka’, ispričala je dr. Joy, a prenosi Klix.ba.