Liječnici i nutricionisti preporučuju da se riba jede najmanje 2 puta tjedno. Iako nisu sve vrste ribe dobre za zdravlje, a neke čak mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme, ribe i morski plodovi važan su izvor brojnih vitamina i minerala.

Masnija riba poput lososa i sardina također je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje nam pomažu održati zdravlje srca, kao i vitaminom D.

Evo koje vrste ribe su najzdravije.

Sardine

Sardine.jpg
Shutterstock 

Odličan izbor za vašu tjednu porciju ribe su sardine zbog svoje pristupačnosti i hranjivosti. Prepune su omega-3 masnih kiselina kojih sadrže čak i više nego hvaljeni losos, a osim toga su odličan izvor kalcija i vitamina D neophodnih za zdravlje kostiju.

Losos

Losos također sadrži veliki broj hranjivih sastojaka. Znanstvenici su otkrili da bioaktivni spojevi specifični za lososa pozitivno utječu na zdravlje.

Losos
Shutterstock 

Otkriveno je da oni s visokim razinama ovih tvari u krvi imali veće smanjenje ukupnog kolesterola, kolesterola lipoproteina niske gustoće, triglicerida i apolipoproteina B, markera bolesti srca.

Pastrva

Koja je najzdravija vrsta ribe
Vedran Bošković 

Jedete li pastrvu samo jednom tjedno, možete smanjiti kolesterol, ojačati krvne žile i živce te izbjeći probleme s pamćenjem u starijoj dobi.

Bakalar

Bakalar.jpg
Shutterstock 

Bakalar pruža dovoljno proteina i esencijalnih B vitamina, a istovremeno je blagog okusa i odlično se slaže s raznim jelima pa je dobar izbor za one koji baš i ne luduju za okusom ribe, a željeli bi povećati unos ove namirnice.

Brancin

Brancin.jpg
Shutterstock 

Mediteranski brancin nudi nemasni izvor proteina bogat vitaminom D, podržava imunološku funkciju i apsorpciju kalcija. Njegova mala veličina i lako uklanjanje kosti čine ga popularnim izborom za pripremu cijele ribe.

Zubatac

Zubatac.jpg
Shutterstock 

Ova plava riba smatra se izuzetno korisnom za ljude jer sadrži obilje fosfora, kalija, kalcija, natrija i željeza.

Skuša

Skuša ima bogat, specifičan okus i smatra se jednom od najhranjivijih riba. Bogat je izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12, kao i izuzetno važnog vitamina D.

Koja je najzdravija vrsta ribe
Shutterstock 

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu skušu imaju niži krvni tlak i manje kolesterola u krvi. Zahvaljujući vitaminu D, skuša je dobra i za zdravlje kostiju. Uz njega, za gustoću kostiju važni su bakar i selen, kojih također ima u skuši.