Zvuči ukusno i zdravo, no, je li riba koju svakodnevno jedemo doista bogata nutritivnim vrijednostima i ima li tako velik utjecaj na funkcioniranje našeg organizma? Nije nužno. Među najpopularnijim vrstama ribe, dostupnih u svakoj trgovini, postoje one koje ne bismo trebali jesti.

Koju vrstu ribe trebate jesti, a koje izbjegavati?

Ribu se isplati jesti jer sadrži omega-3 kiseline, dobar je izvor vitamina D, E, A i onih iz skupine B te minerala. Osim toga, zadovoljavaju potrebu za proteinima.

Međutim, nisu sve ribe dobre. Na popisu onih koje stručnjaci preporučuju uključiti u prehranu su, između ostalog, skuša, haringa, kolja, bakalar, losos, smuđ, sardine i tuna.

Tuna.jpg
Foto: Shutterstock

Puno ovisi i o tome odakle je riba. Bolji su oni s Atlantika ili Pacifika jer sadrže manje žive, a prema savjetu Instituta za majku i dijete, buduće majke ili žene koje planiraju trudnoću trebale bi se ograničiti na nemasnu i negrabežljivu ribu iz spomenutih oceana, kao i iz Sjevernog mora.

Pangasius/Vijetnamski som

Kada jedemo ribu, posebno nam je važno da ona sadrži puno omega-3 masnih kiselina. Nažalost, pangasius ih praktično nema... Ova slatkovodna riba, popularna je i u Hrvatskoj, a zapravo dolazi iz Vijetnama gdje se uzgaja u lošim uvjetima.

Sve jedinke se nalaze na vrlo malom području zbog čega se ne mogu prirodno razmnožavati pa im uzgajivači u tu svrhu daju posebne hormonske injekcije, a tove ih hranom koja se sastoji od ribljeg brašnja, soje i kasave. Jedemo li ovu vrstu ribe, sve to završi i u našem organizmu.

Riba, pangasius
Foto: Shutterstock

Tilapija

Ova slatkovodna azijska riba poznata je pod nadimkom 'vodena piletina' jer se lako uzgaja, a nema intezivan okus. Umjetno uzgojeno u spremnicima zagađene vode, također je ispunjena hormonima i sastojcima koji potiču brzi rast.

Tilapija sadrži velike količine arahidonske kiseline iz skupine omega-6, čiji redoviti unos može uzrokovati upale, bolesti srca i starenje stanica. Iako sadrži puno proteina i vitamina A, te dobrobiti imaju i druge, puno zdravije vrste ribe, a sadrži vrlo malo omega-3 masnih kiselina i veliku količinu palmiteinske kiseline koja doprinosi stvaranju lošeg kolesterola (LDL).

Butterfish riba.jpg
Foto: Shutterstock

Butterfish

Potvrđeno je da ova vrsta ribe sadrži opasnu, teško probavljivu oleinsku kiselinu (sadrži estere voska). Česta konzumacija može dovesti do proljeva, mučnine pa čak i povraćanja.

Škampi

Uvjeti u masovnom uzgoju škampi često su kontroverzni. Osim toga, mnogi ih ljudi zaborave očistiti i dodaju škampe u jelo sa sluzi u crijevima (tanka crna traka vidljiva na poleđini). Iako su škampi izvor proteina, oni također doprinose povećanju lošeg kolesterola, piše Espreso.