Skuša ima bogat, specifičan okus i smatra se jednom od najhranjivijih riba. Bogat je izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12, kao i izuzetno važnog vitamina D.

Meso skuše sadrži i dosta minerala, poput bakra, selena i joda. Spada u kategoriju masnih riba i bogata je omega-3 masnim kiselinama.

Skuša, riba
Shutterstock 

Ove masti su važne za zdravlje srca i mozga. Za unos 1000 miligrama omega-3 masnih kiselina, koliko je preporučeni dnevni unos, dovoljno je pojesti samo 85 grama skuše.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu skušu imaju niži krvni tlak i manje kolesterola u krvi. Rezultat je da ima manje naslaga u arterijama, a srce ne mora toliko 'raditi' da pumpa krv.

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u skušama, posebno DHA, igraju veliku ulogu u razvoju mozga. Oni kontroliraju otpuštanje prirodnih kemijskih tvari koje podupiru njegov rad. Zato se preporučuju osobama koje pate od depresije i nekih drugih psihičkih problema.

Riba, skuša
Shutterstock 

Zahvaljujući vitaminu D, skuša je dobra i za zdravlje kostiju. Uz njega, za gustoću kostiju važni su bakar i selen, kojih također ima u skuši.

Liječnici preporučuju da se masna riba nađe na jelovniku barem dva puta tjedno. U ovu kategoriju spadaju i tuna i losos koji su višestruko skuplji od skuše.