Posljednjih godina sve više čujemo o intoleranciji na gluten, koja može imati simptome slične onima kod celijakije.

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama (pšenica, zob, raž, ječam, pir), a može se prirodno pojaviti u hrani ili se ekstrahirati, koncentrirati i dodati hrani za veći sadržaj proteina, teksturu ili bolji okus. Djeluje i kao vezivno sredstvo u prerađenoj hrani dajući joj oblik.

kruh-od-tikvica.jpeg
Shutterstock 

Intolerancija na gluten i celijakija imaju određene sličnosti, ali nisu posve iste. Ljudi koji boluju od celijakije imaju autoimuni odgovor na gluten, što znači da se njihova tijela bore protiv glutena kao da je virus, što može dovesti do upale i oštećenja probavnog trakta.

Kod intolerancije na gluten nema abnormalnosti gena niti antitijela u krvi koja prate celijakiju. Može se pojaviti kod svakoga, iako su istraživanja pokazala da je češća kod žena.

Međutim, simptomi intolerancije na gluten i celijakije mogu biti isti, piše Glossy

Kako prepoznati intoleranciju na gluten?

Zobene pahuljice
Shutterstock 

Nekoliko sati ili dana nakon konzumiranja glutena može se dogoditi sljedeće:

bolovi u trbuhu
anemija
tjeskoba
nadutost ili plinovi
moždana magla i/ili problemi s koncentracijom
depresija
mučnina i povraćanje
umor
depresija ili zatvor
bolovi u zglobovima
kožni osip