Kavu bi zbog kolesterola nakon 50. trebalo piti drugačije: Doktorica objasnila što dodati da bude zdravija

Kava je mnogima omiljeno piće, no liječnica upozorava da je bitno kako je pijemo, pogotovo nakon 50. godine.

Shutterstock

Kava je bez sumnje jedno od najpopularnijih pića. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti dan bez kave, no mišljenja stručnjaka po tom pitanju su podijeljena. Neka istraživanja govore da kava ima negativan učinak na organizam, dok druga istraživanja otkrivaju čak i pozitivne učinke kave.

Stručnjaci uglavnom kažu da kava u malim količinama nije problem, ali američka liječnica upozorava da je treba piti na ispravan način.

Shutterstock 

Pamela Peeke, liječnica, profesorica i autorica bestselera 'The Hunger Fix' kaže da je važno u kavu dodati cimet, pogotovo nakon 50. godine.

Cimet

'Cimet ima protuupalna i antimikrobna svojstva te pomaže u regulaciji razine šećera u krvi', objašnjava liječnica.

Shutterstock 

Dodaje kako samo jedan gram cimeta dnevno može smanjiti razinu šećera u krvi, triglicerida i LDL kolesterola.

Budući da je povišeni kolesterol čest problem, osobito nakon 50. godine života, tim je važnije osigurati konzumaciju cimeta.

Kurkuma

Osim cimeta, stručnjakinja ističe još jedan iznimno koristan začin, kurkumu.

Shutterstock 

'Kurkuma jača imunološki sustav i inhibira upalne procese', kaže dr. Peeks.

Kurkuma također usporava starenje i povoljno djeluje na zdravlje mozga. Liječnica savjetuje da se u kavu doda cimet, a u slana jela kurkuma, prenosi Aktivni.metropolitan.si.