Nije samo lijek za lako mršavljenje: Ozempic izaziva neugodne i opasne nuspojave, a jedna će vas jako postarati

Lijek Ozempic dobio je veliku popularnost zbog njegovog utjecaja na kilažu, no iako ga mnogi doživljavaju kao lak način mršavljenja, on može imati i brojne nuspojave.

Shutterstock

Ozempic je prije nekoliko godina bio poznat samo kao lijek za dijebetes, no u posljednje vrijeme široj je javnosti postao sinonim za ‘lako mršavljenje’ nakon što se saznalo da ga upravo iz tog razloga koriste brojne holivudske zvijezde.

Što je Ozempic?

Ozempic je lijek koji sadržava sintetski crijevni hormon koji postoji u našem tijelu i koji regulira apetit.

‘Lijek sadržava taj hormon u višim koncentracijama, primjenjuje se subkutano, daje se kao inzulin, no nije riječ o inzulinu. Primjenom lijeka probavni sustav se usporava, osjećaj punoće u želucu puno je veći, ali djeluje i centralno i smanjuje apetit. Tako da osim povoljnog učinka na regulaciju šećerne bolesti i lučenje inzulina iz gušterače, smanjuje apetit i na taj način pacijenti gube na tjelesnoj masi, ali i reguliraju šećernu bolest’, objasnio je za HRT prof. dr. sc. Dario Rahelić, liječnik endokrinolog.

Shutterstock 

Moguće nuspojave Ozempica

Ozempic će zaista smanjiti apetit i želju za hranom te dovesti do mršavljenja, no, kao i svak lijek, ima i određene nuspojave koje nisu nimalo ugodne.

Nuspojava ove skupine lijekova, pa tako i Ozempica, prije svega je mučnina. Ako osoba ima kamence u žučnjaku, Ozempic može pogoršati situaciju sa žučnim kamencima i uzrokovati ozbiljne komplikacije, poput akutnog kolecistitisa ili akutne upale žučnjaka’, upozorio je Rakelić.

Kako navodi EDA (Američka uprava za hranu i lijekove), placebom kontrolirana ispitivanja Ozempica otkrila su da se pri uzimanju doze od 1 miligrama javljaju ove nuspojave: mučnina (20,3%), povraćanje (9,2%), proljev (8,8 posto), bolovi u trbuhu (5,7%). Pri većim dozama, ove su nuspojave još izraženije.

Shutterstock 

Neki su korisnici prijavili simptome poput refluksa kiseline, pretjeranog podrigivanja i nadustosti.

Osim probavnih tegoba, može doći i doći i do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

‘Mogu se razviti i ozbiljnije nuspojave kao što je upala gušterače, problemi sa žučnim mjehurom, jako usporeno pražnjenje želuca, privremeni prekid crijevne peristaltike (‘paraliza’ crijeva), stoga je važno da osobe koje koriste ovu vrstu lijekova budu pod kontinuiranim liječničkim nadzorom’, istaknula je dr. Anica Badanjak internistica i endokrinologinja za Živim.

Ozempic lice

S porastom popularnosti ovog lijeka na internetu sve češće ‘iskaču’ pojmovi ‘Ozempic lice’ili ‘Ozempic stražnjica'.

Naime, brzi gubitak težine može dovesti do opuštene kože, a to se najčešće prvo primjećuje na licu.

SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Na internetu se najčešće spominju lice i stražnjica, no to nisu jedina mjesta na tijelu gdje se može pojaviti opuštena koža koja će automatski učiniti da izgledamo starije.

Ova nuspojava ipak nije specifična samo za korištenje Ozempica već do nje može doći prilikom bilo koje metode brzog mršavljenja.