Jedna od najpopularnijih dijeta povisuje kolesterol: Brzo skida kilograme, ali u želucu pravi kaos

Prije nego što isprobate jednu od najpopularnijih dijeta, pročitajte upozorenja znanstvenika.

Shutterstock

Mnogim ljubiteljima mesnih zalogaja popularna keto dijetase čini kao naručena budući da. uz to što brzo topi kilograme, dozvoljava brojnu kaloričnu i ukusnu hranu.

Dijeta bez kruha, krumpira i tjestenine mnogima se čini kao preporučljiv recept za pretile, no nova istraživanja bacaju drugačije svjetlo na keto dijetu. Ova se dijeta, podsjetimo, temelji na izbacivanju ugljikohidrata, a cilj je doći u stanje ketoze. Tada tijelo počinje sagorijevati masnoću pohranjenu u tijelu. Osim kruha i tjestenine, u keto dijeti nisu dopušteni riža, kukuruz, grah, bundeva i većina vrsta voća.

Shutterstock 

Istraživači sa Sveučilišta u Bathu u Velikoj Britaniji proveli su studiju u kojoj su uspoređivali uspjeh mršavljenja ispitanika na keto dijeti s onima koji su samo drastično smanjili unos šećera. Osim toga, znanstvenici su pratili i druge biokemijske parametre.

Ustanovljeno je da razlika u broju izgubljenih kilograma nije osobito velika – dok je prvi u 12 tjedana izgubio 2,9 kg, drugi je izgubio 2,1 kg. Međutim, kod sljedbenika keto dijete utvrđeno je da je razina lošeg kolesterola, onog opasnog za zdravlje krvnih žila, povišena.

Shutterstock 

Posebna analiza mikrobioma pokazala je da je keto dijeta smanjila razinu bifidobakterija koje su vrlo važne za naše zdravlje. Bifidobakterije zaustavljaju rast štetnih bakterija, ali i podupiru proizvodnju vitamina B te također snižavaju kolesterol.

Da stvar bude gora, otkriveni su i znakovi inzulinske rezistencije kod ljudi na keto dijeti, prema istraživačima iz Batha, tijelo je 'zaboravilo' kako preraditi ugljikohidrate, što je posebno opasno kada se prekine keto dijeta. S druge strane, prehrana s nedostatkom vlakana uzrokovana izbacivanjem navedenih namirnica, dugoročno ugrožava zdravlje.

Za razliku od keto dijete, dijeta s niskim udjelom šećera nije imala negativnih učinaka, a nije čak ni narušila mikrobiom, prenosi Lepa&Srećna.