Ključna je za mozak i pamćenje: Neurolog otkrio koju namirnicu jede baš svaki dan za sprječavanje demencije

Neurolog je otkrio što je važno za prevenciju demencije i koje plodove jede svaki dan.

Shutterstock

Demencija je neurološka bolest koja može uzrokovati gubljenje pamćenja, zbunjenost, probleme razumijevanjem i razmišljanjem, kao i promjene u raspoloženju i ponašanju.

Iako takva sudbina zvuči zaista teško, postoje neki koraci koji vam mogu pomoći da donekle smanjite rizik od demencije i Alzheimerove bolesti te da poboljšate zdravlje mozga.

Neurolog i neurokirurg dr. Stefan Mindea tvrdi da je pravilna prehrana jedna od ključnih stvari u prevenciji demencije.

Shutterstock 

'Prehrana je od krucijalne važnosti za prevenciju demencije jer se mozak oslanja na stalan dotok nutrijenata kako bi funkcionirao na najboljoj razini i kako biste zadržali kognitivno zdravlje, pamćenje i emotivno zdravlje', tvrdi on.

'Sve više i više shvaćamo da prehrambene navike mogu povećati ili smanjiti rizik od razvoja demencije, uključujući i Alzheimerovu bolest, jer utječe na upale u mozgu, oksidativni stres i zdravlje krvnih žila što je ključ za zdravu cirkulaciju krvi koja nosi kisik u naš mozak. Sve je to jako povezano s kognitivnim i neurološkim propadanjem', dodao je liječnik.

Tip prehrane za koji su studije pokazale da je najbolji za prevenciju demencije je Mediteranska prehrana, bogata voćem, povrćem, neprocesuiranim žitaricama, zdravim mastima (osobito iz maslinova ulja) i ribom, a siromašna životinjskim mastima i proteinima životinjskog porijekla (osobito crvenog mesa i mesnih prerađevina).

Shutterstock 

Dr. Mindea otkrio je što svakodnevno jede za međuobrok jer je izvrsno za prevenciju demencije.

'Orasi su odličan biljni izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja je ključna za zdravlje mozga. Ovaj tip masnoće možemo također pronaći u ribi. Važan je jer smanjuje upale u mozgu i potiče neuroplastičnost, što znači da pomaže u održavanju veza između neurona’, objasnio je.

Shutterstock 

Obrazložio je da je studija objavljena u publikaciji Journal of Nutrition, Health & Aging potvrdila da su ljudi koji su redovito konzumirali orahe imali bolje pamćenje i više rezultate na kognitivnim testovima od onih koji nisu jeli orahe.

Preporučuje se da svakodnevno konzumirate porciju oraha (otprilike jednu četvrtinu šalice) kako biste osigurali benefite koje oni pružaju u prevenciji demencije.