Koja hrana snižava masnoće u krvi, a koja ih diže u nebesa: Nutricionist predlaže detaljan jelovnik za visok kolesterol

Nutricionistica je otkrila koja hrana pomaže sa snižavanjem masnoća u krvi i kolesterola, a koja ih podiže.

Shutterstock

Povišene masnoće u krvi i povišen kolesterol vrlo su opasni za opće zdravlje te mogu dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti kao i do srčanog i moždanog udara.

Imate li problema s povišenim masnoćama i kolesterolom, taj se problem rješava prema savjetima liječnika, no poznato je da pravilna prehrana itekako ima utjecaj na to.

Što bismo trebali konzumirati, a što izbaciti iz prehrane otkrila je nutricionistica Ana Banduka Todorović.

Kruh i žitarice

Shutterstock 

‘Ako imate problema s povišenim lipidima i kolesterolom, trebali biste potpuno izostaviti bijeli kruh, lisnato tijesto i pekarske proizvode, grisine, čips i slične proizvode te krumpirovo tijesto. Prednost se daje cjelovitim žitaricama, kruhu od cjelovitih žitarica, pšeničnim mekinjama i svemu što je bogato dijetalnim vlaknima koja na sebe vežu čestice kolesterola i tako se izlučuju putem stolice’, kaže ona za portal Žena.

Mliječni proizvodi

Shutterstock 

‘Od mlijeka i mliječnih proizvoda najviše se preporučuje kefir koji, prema brojnim istraživanjima, povoljno djeluje na smanjenje masnoće u krvi. S jelovnika treba izbaciti masno mlijeko i jogurt, masne sireve, vrhnje, maslac, kajmak i sir, dozvoljeni su nemasni jogurt i mlijeko, kiselo mlijeko i grčki jogurt’, objasnila je nutricionistica.

Meso, jaja i mahunarke

Shutterstock 

Meso, navodi, bi se na našem jelovniku trebalo naći dvaput tjedno, kao i gljive te mahunarke poput graha, slanutka, leće i boba.

Birajte nemasne vrste mesa - pileći ili pureći file, goveđi i teleći but. Jaja su ograničena na tri puta tjedno i više nisu ograničena samo na bjelanjke.

Riba i ulje

Shutterstock 

Tri puta tjedno treba jesti ribupoput haringe, oslića, skuše i lososa koje sadrže korisne masnoće te tako zaštititi srce i krvne žile. Sve treba peći na masnom papiru ili konzumirati kuhano ili pirjano u vlastitom soku. Ovakav način pripreme vrijedi i za sve ostale namirnice koje se termički obrađuju - kao preljev treba koristiti ulje, a hladno prešano maslinovo ulje, laneno ulje, laneno ulje... Ulje od sjemenki grožđa izvrsno je za termičku obradu namirnica jer ne podvrgava se kemijskim promjenama na visokim temperaturama, što je slučaj s drugim vrstama’, savjetuje Ana Banduka Todorović.

Povrće

Shutterstock 

‘Preporučljivo je jesti što više svježeg, termički neobrađenog povrća u obliku salate, a bogato je i korisnim dijetalnim vlaknima. Ne preporučuje se previše krumpira, a pogotovo ne krumpir pečen u masti. Za preljev salata vrlo je korisno koristiti preljev od maslinovog ulja i jabučnog octa. Općenito, jabučni ocat je dobar za snižavanje kolesterola i triglicerida’, kaže nutricionistica.

Voće i slatkiši

Shutterstock 

‘Važno je ne pretjerivati, šećer koji se u organizam unosi voćem ili slatkišima ima tendenciju pretvaranja u lipide i često se događa da ljudi koji pretjeraju s količinom voća ili ga konzumiraju kasno navečer imaju i problem s povišenim lipidima. Preporučuje se birati manje slatko voće kad su masnoće visoke. Orašaste plodove poput badema, oraha, lješnjaka treba biti zastupljeno umjereno – oko 30 grama, sadrži korisne masnoće, ali i previše kalorija, te je zato važna umjerenost’, istaknula je.

Što u potpunosti treba izbaciti

Shutterstock 

Ono što se izričito ne  preporučuje su:slatki sokovi, gazirana pića, energetska pića, šećer, džemovi i marmalade, mliječna čokolada, punjeni keksi, torte i kolači s margarinom i šlagom’, otkrila je.

Primjer jelovnika

Doručak

Kruh od pira i zobenog brašna, namaz od grilanog patlidžana i pečene paprike (patlidžan i crvenu papriku ispecite na roštilju, ogulite ih i stavite u blender, dodajte malo maslinovog ulja, češnjaka, morske soli, blendajte dok ne postane kremasto. Namaz može stajati u hladnjaku, u staklenci nekoliko dana), kriška mladog, nemasnog sira, šalica domaćeg soka od rajčice.

Shutterstock 

Međuobrok

Dvije jabuke, nekoliko sirovih badema ili cijeđena mješavina (limun, naranča, crveni grejp sa žličicom đumbira u prahu ili naribanog đumbira)

Ručak

Juha od povrća, pastrva pečena u foliji s marinadom od maslinova ulja, peršina i češnjaka, zelena salata s maslinovim uljem i preljevom od limuna, umjereno posoljena (koristite morsku sol).

Međuobrok

Šalica smrznutih višanja ili malina (svježih) ili šipak ili nekoliko kolutića ananasa. 

Story 

Večera

Šampinjoni punjeni mladim sirom (klobuke šampinjona napuniti mladim sirom, dodati malo maslinovog ulja i origana, zapeći u pećnici), pire od cvjetače (cvjetaču nasjeckati, zgnječiti, dodati nemasno mlijeko, vrlo malo svijetlog maslaca i dodati začine po želji, izmiksati mikserom), kuhanu kvinoju sa žličicom lanenih sjemenki.