Doktorica otkrila koja namirnica je kolesterolska bomba: Svi je jedu, a nisu svjesni koliko ugrožava srce

Ova namirnica jako podiže kolesterol, bez obzira na to što se reklamira kao hrana koja ga ne sadrži.

Shutterstock

U današnjem vremenu problemi sa zdravljem srca i krvnih žila sve su učestaliji pa je važnije nego ikad da obratimo pažnju na prehrambene navike koje mogu negativno utjecati na naš organizam.

Jedan od najvećih problema koji se povezuje s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti je kolesterol koji se nakuplja na stijenkama krvnih žila i može dovesti do začepljenja i time do opasnih posljedica poput srčanog i moždanog udara.

Iako povišeni kolesterol može biti i genetski, na razinu lošeg (LDL) kolesterola možemo utjecati prehranom. Određene namirnice se često povezuju s povišenim LDL kolesterolom i trebali bismo njihovu konzumaciju trebali ograničiti dok nam druge mogu donijeti benefite.

Shutterstock 

O kolesterolu i namirnicama koje bi trebali konzumirati svi koji imaju ovaj problem, ali namirnici koju bismo trebali izbjegavati u širokom luku jer je jako štetna govorila je liječnica Svetlana Stanišić.

'Među fitness populacijom jako je popularno izbjegavati žumanjke pa od bjelanjaka rade omlet koji ima jako malo kalorija. Međutim, žumanjak sadrži vrlo korisne tvari. Meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi biološki su vrlo vrijedne namirnice. Možemo živjeti i bez njih, ali su vrlo korisni. Postoje i druge strategije koje se provode prije nego dođemo do točke izbacivanja mesa', kaže doktorica i navodi 4 strategije koje bismo trebali provoditi kako bi nam kolesterol bio pod kontrolom.

Zobena kaša

Shutterstock 

‘Prva je uvođenje biljnih vlakana, što znači da za doručak, primjerice, jedemo zobene pahuljice. Ali ne gotove, kupimo zobene pahuljice, umiješamo ih u mlijeko i prokuhamo. Zob ima betaglukan koji je odličan za sprječavanje recikliranja kolesterola u tijelu i smanjenje njegovog unosa', rekla je liječnica.

Orasi

Shutterstock 

Sljedeće vrste namirnica čiji unos treba povećati u borbi protiv kolesterola su mahunarke, sjemenke, lješnjaci, orasi i bademi.

‘To je još jedna strategija. Lješnjaci, orasi i bademi izvori su fitosterola, koji je biljna vrsta kolesterola. Natječe se s crijevnim kolesterolom za unos. To je još jedna stvar koju moramo povećati’, istaknula je doktorica.

Izbjegavajte margarin

Shutterstock 

‘Treća strategija je izbjegavanje margarina. Tada liječnici kažu da izbacite slatkiše. Ljudi misle da je to zbog šećera, ali nije. Postoje kreme, razne napolitanke i slično, na njima piše hidrogenirano palmino ulje ili hidrogenirano biljno ulje. Sve je to margarin. Jako podiže kolesterol, bez obzira na to što se reklamira kao namirnica koja ga ne sadrži. Podiže razinu kolesterola oko šest puta više od maslaca. Zato su domaći kolači bolji, jer se rade na maslacu’, navodi dr. Stanišić.

Dodaci prehrani

‘Četvrta strategija je uvođenje namirnica koje su jako dobre za kolesterol, primjerice češnjak, maslinovo ulje, plava riba... Možete uzimati i suplemente’, kaže liječnica i upozorava da ne treba pretjerivati s dodacima fitosterola jer mogu imati štetne učinke ako se uzimaju u velikim količinama.

‘Također, postoje dodaci prehrani s češnjakom koji kažu da ne uzrokuju loš zadah. Ako dodatak ne uzrokuje loš zadah, nije učinkovit. Ne bacajte novac’, poručuje zaključila je, a njene riječi prenosi Espreso.