Poboljšava probavu, jača kosti i potiče mršavljenje: Zaboravljena voćka riznica je zdravlja, pomaže i sa starenjem

Voćka koja je pomalo zaboravljena u modernoj prehrani stoljećima se koristi u modernoj medicini.

Shutterstock

Mušmula (Mespilus germanica) je voće koje, iako pomalo zaboravljeno u modernoj prehrani, poznato je po brojnim zdravstvenim prednostima.

Ova biljka, koja pripada obitelji ruža, raste uglavnom u hladnijim područjima Europe i Azije, a već je stoljećima cijenjena u tradicionalnoj medicini.

Osim što je izuzetno ukusna, mušmula je bogata vitaminima, vlaknima i antioksidansima, koji imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje, jačanje imuniteta, poboljšanje probave i smanjenje rizika od mnogih bolesti.

Shutterstock 

Netopiva vlakna mušmule, posebice pektini, mogu djelovati kao laksativ, smanjujući apsorpciju kolesterola i štiteći debelo crijevo. Osim toga, mušmula je odličan izvor vitamina A, važnog za očuvanje cjelovitosti sluznice i kože.

 Kalij pomaže u zaštiti kardiovaskularnog zdravlja pridonoseći kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka, mangan je kofaktor za antioksidativni enzim superoksid dismutazu, a željezo i bakar potrebni su za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

10 dobrobiti koje mušmule imaju na ljudski organizam

Poboljšava probavu

Mušmula sadrži dijetalna vlakna koja reguliraju probavu, sprječavaju zatvor i olakšavaju pražnjenje crijeva.

Jača imunitet

Zbog visokog sadržaja vitamina C, mušmula jača imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija.

Shutterstock 

Regulira šećer u krvi

Vlakna pomažu u kontroli razine šećera u krviusporavanjem apsorpcije glukoze.

Poboljšava zdravlje srca

Sadrži kalij i antioksidanse koji smanjuju krvni tlak i štite srce od bolesti.

Detoksificira tijelo

Mušmula djeluje kao prirodni diuretik, pomaže u eliminaciji toksina iz tijela.

Shutterstock 

Podržava zdravlje bubrega

Diuretska svojstva mušmule pomažu u prevenciji bubrežnih kamenaca i upale mokraćnog sustava.

Jača kosti

Minerali poput kalcija i magnezija podupiru zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze.

Pomaže kod mršavljenja

Niskokalorična, a bogata vlaknima, mušmula daje osjećaj sitosti i pomaže u regulaciji tjelesne težine.

Shutterstock 

Smanjuje upale

Antioksidansi poput polifenola i flavonoida imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upalnih stanja.

Poboljšava zdravlje kože

Zbog sadržaja vitamina C i antioksidansa, mušmula pomaže u borbi protiv starenja kože i potiče regeneraciju tkiva, piše Glossy