Nutricionistica otkrila najštetnije mliječne proizvode: Uništavaju crijevnu floru i neprimijetno debljaju

Ovi se mliječni proizvodi mnogima svaki dan nalaze na jelovniku, ali nutricionistica tvrdi da nisu dobri za zdravlje.

Shutterstock

Mnogi liječnici se slažu da je redovita konzumacija fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crijevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne prehrane. Međutim, nemaju svi blagotvoran učinak na ljudsko tijelo.

Nutricionistica Daria Rusakova sastavila je popis mliječnih proizvoda opasnih po zdravlje.

1. Jogurti s dodacima

Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno 'mlijeko' jer sadrže puno više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod.

Shutterstock 

Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji otežava apsorpciju kalcija, više spadaju u slatkiše nego na mliječne proizvode.

2. Mliječni proizvodi bez masnoće

Iako ih većina ljudi konzumira jer ih smatra niskokaloričnima i zdravima, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve samo ne to. 

Shutterstock 

Činjenica je da se škrob dodaje u sastav takvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koji je jednako kaloričan kao i ugljikohidrati. Problem leži u činjenici da nemasno mlijeko ne zasićuje tijelo, već, naprotiv, potiče apetit povećanjem razine šećera u krvi.

3. Kiselo vrhnje

Kiselo vrhnje s udjelom masti od 25-30% je jedna od najteže probavljivih namirnica, koja ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći.

Shutterstock 

Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je odabrati onu koja ima niži udio masti, 10-15%, piše Krstarica