POTIČU PROBAVU

3 najzdravije namirnice za doručak: Pojedite ovo na prazan želudac i crijeva će vam raditi kao sat cijeli dan

Otkrivamo koje su 3 najzdravije namirnice za doručak.
Foto: Shutterstock

Više istraživanja potvrdilo je da je doručak zaista važan obrok. Ljudi koji su navikli jesti ujutro češće su u odličnoj fizičkoj formi, njihov mozak ujutro bolje radi, što znači da su produktivniji i zadovoljniji svojim odrazom u ogledalu.

Doručak blagotvorno utječe na izgled, dobrobit, performanse i opće zdravlje osobe.

Foto: Shutterstock

 Prednosti doručka

  • Jutarnji obrok pokreće naš probavni sustav, daje mu signal da treba raditi te tako ubrzava metaboličke procese, sprječavajući nakupljanje neprobavljene hrane.
  • Doručak eliminira rizik od impulzivnog posezanja za hladnjakom i nezdravim grickalicama.
  • Doručak daje energiju.
  • Ako je doručak 'pravilno' izbalansiran, on ne samo da potiče rad probavnog trakta, već i aktivnost mozga.

Što biste trebali jesti za doručak kako biste iskoristili sve njegove prednosti?

Doručak bi trebao sadržavati proteine, zdrave masti, vlakna i složene ugljikohidrate, koji se dugo razgrađuju u tijelu i daju puno energije.

Ugljikohidrati: heljda, riža, zobena kaša + suho voće, orasi, med.

Proteini: nemasno meso, tvrdi sir, svježi sir, jaja, jogurt.

Foto: Shutterstock

Masti: biljno ulje.

Vlakna: povrće + zelenilo.

Što biste trebali izbjegavati pri odabiru doručka?

Ako želite iskoristiti sve prednosti doručka, trebali biste izbjegavati kavu/čaj sa slatkišima. Svi slastičarski proizvodi, osim što sadrže trans masti, obiluju rafiniranim šećerom. Ovakav sastav neće vas razbuditi niti zasititi, već će, naprotiv, izazvati nagli skok inzulina i ubrzo dovesti do želje za nezdravim grickalicama.

Tri najbolje namirnice za doručak

1. Jaja

Prednosti jaja proizlaze iz njihovog bogatog sastava – sadrže kolin, lecitin, masne kiseline i puno proteina. Postoji mnogo načina za pripremu jaja, tako da svatko može pronaći onaj koji mu najviše odgovara.

Foto: Shutterstock

Najvažnije je ne zaboraviti da jaja za doručak treba kombinirati sa složenim ugljikohidratima i vlaknima – primjerice, s kuhanim žitaricama, orašastim plodovima ili avokadom.

2. Avokado

Zahvaljujući zdravim mastima i vitaminu E, avokado je odličan izbor za doručak. Također sadrži antioksidanse i kalij.

Avokado s jajem Foto: Shutterstock

Pola avokada više je nego dovoljno za jedan obrok.

3. Proso

Kaša od prosa izuzetno je ukusna, iako mnogi ovu žitaricu podcjenjuju ili je brkaju sa pšenicom.

Foto: Shutterstock

Razlika je u tome što se pšenična krupica dobiva od pšenice, dok se proso proizvodi od zrna prosa.

Proso je bogato mikronutrijentima koji su važni za naše tijelo, a sadrži i puno vlakana, piše Stil.