Proso je jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica te je okruglog oblika i najčešće žute boje.
Riječ je o namirnici s kojom je jednostavno pripremiti obroke, a obiluje željezom, magnezijem, kalcijem, fosforom, niklom, cinkom, proteinima te vitaminima B i E. Proso ne sadrži gluten i lako je probavljiv te neki znanstvenici tvrde da je antikancerogen budući da je alkalna žitarica.
Savršen je za osobe koje se bore s crijevnim problemima jer regenerira crijevnu floru, pomaže i kod problema sa slezenom, gušteračom i živčanim sustavom, a također se preporučuje ako imate anemiju i artritis. Ipak, proso treba jesti bez ljuske jer je ona teško probavljiva.
U 100 grama ove žitarice nalazi se 10 grama proteina. Ima i nizak glikemijski indeks jer ne sadrži puno šećera. U 100 grama prosa je manje od 0.1 grama šećera.
Proso pomaže i kod visokog kolesterola u krvi, srčanih problema i prevencije dijabetesa. Preporučuje se i jesti ga ako želite smršaviti.
Kada je riječ o jelima od prosa, najčešće se priprema u raznim varijantama za doručak, koji mnogi nazivaju najvažnijim obrokom u danu. Idealan je za početak dana jer pruža energiju, a to je upravo potrebno većini ljudi ujutro.
Pripremaju se kaše od njega i dodaje se voće u njih. Odlično je i kombinacija prosa s medom, a od njega se radi i brašno.
Zbog svih dobrobiti ove žitarice pojavilo se više varijanti dijeta s prosom. Ipak, najbolje je proso uključiti u svakodnevnu prehranu.
Primjer jelovnika kod dijete
Doručak: kaša od prosa, banana, nemasni jogurt
Ručak: kaša od prosa sa salatom od svježeg povrća, mala porcija juhe
Međuobrok: jabuka ili drugo voće
Večera: kaša od prosa, čaša mliječnog proizvoda s malim udjelom masti