Kačamak je vrsta kukuruzne kaše koja se sprema u dijelovima Zapadne Azije i Jugoistočne Europe, a ima brojne dobrobiti za zdravlje.

Ime ovog jela nastala je od turske riječi kaçamak što znači bijeg dok je u Sjevernoj Makedoniji poznat i kao bakrdan.

Kačamak
Shutterstock 

Kačamak dijeta traje samo četiri dana, a tijelo će opskrbiti vitaminima i mineralima, poboljšati probavu i ubrzati metabolizam. U kratkom roku će pomoći oko gubitka nekoliko kilograma i možete smršaviti čak četiri kilograma. 

Kompleksni ugljikohidrati u kombinaciji s vlaknima i kačamaka se dugo probavljaju pa nas drže sitima duže razdoblje. Također, potiču probavu i sprječavaju zatvor koji je često posljedica brzinskih dijeta. S druge strane ublažava razinu kolesterola u krvi.

Kačamak
Shutterstock 

Neki su uvjereni da su kačamak i palenta isto, odnosno drukčiji nazivi za jednako jelo, no to nije istina. Naime, palenta je instant kukuruznog griza i gotova je za nekoliko minuta. Za kačamak se obično koristi žuto ili bijelo kukuruzno brašno i mnogo se duže kuha.

Naravno, prije nego krenete na dijetu, uvijek je dobro posavjetovati se s liječnicima. 


Primjer jelovnika

1. dan

Kačamak, 1 krastavac, 1 rajčica, 1 jabuka, 2 litre vode.

2. dan

Ponovite jelovnik od prvog dana.

3. dan

Kačamak, salata od 300 g zelene salate, 200 g svježeg kupusa, 2 mrkve, malo limunovog soka i 1 žličice maslinovog ulja, 2 litre vode, 3 šalice zelenog čaja bez šećera.

4. dan

Ponovite jelovnik od trećeg dana.

Kačamak
Shutterstock 

Postupak kuhanja kačamaka

Da bi vam kačamak pomogao u mršavljenju, morate ga kuhati bez mlijeka, šećera ili maslaca.

Sastojci:

– 50 g kukuruznog brašna
– 200 ml vode
– pola žličice maslinovog ulja

Priprema:

200 ml vode ulijte u lonac i malo posolite. Ostavite da zavrije pa dodajte kukuruzno brašno. Kuhajte na niskoj temperaturi 15 do 20 minuta. Kad se skuha, dodajte maslinovo ulje i promiješajte. Dok ste na kačamak dijeti, pijte puno vode i jedite male porcije kad osjetite glad.