Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beauty
21.08.2019. / 10:49

Što učiniti za kožu nakon ljeta?

21.08.2019. / 10:49
21.08.2019. / 10:49

Rješenje postoji

Neujednačena boja tena, mrlje po licu, dekolteu i rukama mogu se pojaviti tijekom ljeta. Riječ je o hiperpigmentaciji s kojom se mnoge žene bore. Hiperpigmentacija je pojam koji se odnosi na poremećaj boje kože, koje karakteriziraju tamna područja na koži u obliku mrlja, a može biti uzrokovana različitim čimbenicima.

Najčešće hiperpigmentacije na licu, dekolteu i rukama su takozvane "staračke pjege". "Staračke pjege" su smećkaste pjege promjera nekoliko milimetara, do nekoliko centimetara i ne blijede u hladnom periodu godine. Obično su smještene na dijelovima tijela koji su niz godina bila izložena suncu. Staračke pjege se mogu razviti već oko tridesete godine života. Promjene su vrlo česte, no brojnost i izraženost ovih promjena svakako da ovisi o naslijeđenom tipu kože, kao i o načinu izlaganja suncu tijekom cijelog života. Najčešće se javljaju kod vrlo svijetlih fototipova kože, a to su fototip I i fototip II.

Izvor: Story

Naravno, moguće je riješiti se ovih neželjenih promjena na koži koje češće muče žene nego muškarce: 'Promjene su potpuno bezopasne, a tretiranje se provodi samo iz estetskih razloga. Uklanjanje staračkih pjega provodi se laserskim tretmanom, obično u 2 - 3 tretmana, s razmacima od mjesec dana, najbolje u hladnom periodu godine. Ako se tretman provodi tijekom ljetnog perioda, obavezna je vrlo visoka zaštita od sunca, korištenjem spf 50+ i uz strogo pokrivanje tretiranje dijelova tijela, kako se tretirani dio kože ne bi izložio utjecaju sunca. Tretman je bezbolan, a kod osjetljivijih, može se prije tretmana aplicirati anestetska krema. S obzirom na to da su staračke pjege, posljedica kumulativnog učinka štetnog ultraljubičastog zračenja, pojavit će se ponovno u životu. Kada će se točno pojaviti, nije moguće unaprijed odrediti jer ovisi o tipu kože i stupnju UV oštećenja. No, ukoliko ovakva vrsta mrlja, dovodi do estetskih smetnji, laserskim tretmanom se ove promjene uklanjanju na jedan duži period u životu. U slučaju njihovog ponovnog javljanja, provode se tretmani održavanja', objasnila nam je dr.sc Ivana Nola spec.dermatovenerologije.

No, postoji i oblik hiperpigmentacije kod koje ten lica nije ujednačene boje i ne izgleda kako ste zamišljali svoj prirodni, ljetni look. Ovu pojavu posebne vrste hiperpigmentacije odnosno melazme na području čela, obraza i iznad gornje usne može izazvati uzimanje kontracepcijskih pilula u kombinaciji s izlaganjem suncu. Dr.sc. Ivana Nola u praksi se često susreće s ovim problemom: „Nije točno razjašnjen razlog izbijanja melazme, najčešće nastaje u trudnoći ili tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula, a smatra se da je razlog genetska predispozicija. Nema lijeka za prestanak izbijanja ovih nama nepoželjnih promjena na koži, zato za nas liječnike predstavlja terapijski problem. Kada mrlje nastanu ono što se može učiniti jest piling koji ima odlične rezultate, a sadrži kojičnu, fitičnu i salicilnu kiselinu u točno određenim omjerima. Kako bi liječenje bilo uspješno jako je bitno ne izlagati se suncu tijekom i nakon terapije. Uz pilinge provodi se terapija matičnim stanicama kao i mezoterapija s posebno formuliranim koktelima minerala, vitamina i hijalurona'.

Samo u dermatološkim ordinacijama moguća je primjena ove vrste pilinga, pod strogom kontrolom dermatologa. Može se primjenjivati kod svih osoba s melazmom i osoba s masnom te mješovitom kožom. Već u prva dva tjedna nakon primjene pilinga nestaje određeni postotak mrlja, a za mjesec dana do 80%. Rezultat je svijetla, pomlađena koža jer piling ima učinak i smanjivanja sitnih, plitkih bora, a primjenjuje se u obliku jednog tretmana te se može ponavljati 2-3 puta godišnje, no to najčešće nije potrebno.

NAJČITANIJE

NAJNOVIJE

loader