Krug bez kose veličine kovanice. I to na dva mjesta. Tako je otprilike zvučala moja dijagnoza koju mi je jednog vrućeg ljetnog dana priopćila frizerka. Trebalo je to biti opuštajuće popodne, kako to obično biva u studiju ljepote, no gotovo sam pala u nesvijest kad sam čula da imam problem s kosom. 'Pa, otkud sad to! Kako ja, koja sam uvijek imala gustu i čvrstu kosu?', pitala sam se, a još više upitnika pojavilo mi se nad glavom nakon svi mogućih pretraga koje sam napravila kod liječnika i koje nisu dale objašnjenje za moju alopeciju areatu ili žarišnu ćelavost osim one tipične kad medicina nema odgovora – stres.

Alopecia areata druga je po učestalosti ispadanja kose, odmah iza androgene ćelavosti, koja se javlja i kod muškaraca i žena, a čiji je glavni uzrok pojačana preosjetljivost korijena dlake na aktivan metabolit muškog spolnog hormona testosterona. Alopecia areata, pak, vrlo često predstavlja reakciju na upalno žarište u organizmu, a može – kao i u mojem slučaju - biti povezana i sa stresom. Ipak, fiziološko opadanje kose uzrokovano obnavljanjem vlasišta, najčešći je problem s kosom, koji se obično javlja na prijelazu godišnjih doba ili, primjerice, kod žena nakon trudnoće. Normalno je i uobičajeno da čovjeku dnevno otpadne oko 100 vlasi, no što ako ta prirodna regeneracija 'uzme maha'?
Kod pojačanog ispadanja kose, poželjno je, savjetuju stručnjaci, koristiti nadomjestke prehrani koji sadrže biotin i C vitamin, uz korištenje lokalnih pripravaka u obliku ampula ili sprejeva namijenjenih kod terapije pojačanog ispadanja kose. Takvi pripravci sadrže biljne preparate koji ublažavaju hormonsku aktivnost koja potiče ispadanje kose, te ekstrakte biljaka koji stimuliraju vaskularni endotelijalni faktor rasta koji je bitan za rast kose. Osim toga, koriste se i lokalni preparati koji djeluju vazodilatatorno, što znači da šire krvne žile na mjestu gdje se utrljava preparat, odnosno na vlasištu. Takvi preparati omogućuju bolju cirkulaciju na tom mjestu i bolju ishranu, kako okolnog tkiva, tako i samog korijena vlasi. 
No ispadanje kose zahtijeva i određeni pristup kod samog pranja i njege kose, što sam iz prve ruke odlučila provjerili u Keune Akademiji, gdje sam 'testirala' dermatološki odobrenu Care Derma Activate liniju, koja pomlađuje kosu sklonu prorjeđivanju i potiče rast.

'Na glavi sam imala ćelave krugove, očajno! Ipak, dočekala sam spasioca'
Robert Gašpert 

'Na glavi sam imala ćelave krugove, očajno! Ipak, dočekala sam spasioca'
Robert Gašpert 

'Care Derma Activate linija sastoji se od više proizvoda koji aktivirati mladu kosu da što brže i bolje izraste, a ne da pri samom rastu ne pukne, što je najveći problem kod ispadanja kose', pojašnjava Mirka Vrbanić Čorak, edukacijski ekspert i viši savjetnik u prodaji i marketingu Keune Adriatic, napominjući kako se u mnogim slučajevima gubitak kose može spriječiti i usporiti poticanjem metabolizma vlasišta. S tim su ciljem meni oprali kosu ovim šamponom za pomlađivanje čija tehnologija, pojašnjava mi, prodire u stanice vlasišta, osiguravajući da liposomi prenesu minerale, biotin i stimulatore za rast kose.

'Na glavi sam imala ćelave krugove, očajno! Ipak, dočekala sam spasioca'
Robert Gašpert 

Nakon toga nanijeli smo regenerator iz Care Dera Sensitive linije koji je u namijenjen za vlasišta koja imaju bilo kakav problem, bez obzira radi li se o ispadanju kose, masnom vlasištu ili prhut.

'Kad je riječ o ispadanju kose svakako treba dodati i još jedan proizvod, losion iz Care Derma Activate linije, koji se stavlja kad se kosa opere, na ručnikom posušenu kosu, nanosi se na vlasište i ne ispire se. Važno je naglasiti da se ovaj losion ne nanosi na kosu, tj. cijelom duljinom, već na vlasište, jer je ispadanje kose problem upravo tog dijela', napominje Mirka.

'Na glavi sam imala ćelave krugove, očajno! Ipak, dočekala sam spasioca'
Robert Gašpert 

'Na glavi sam imala ćelave krugove, očajno! Ipak, dočekala sam spasioca'
Robert Gašpert 

Losion će, do sljedećeg pranja, svojim aktivnim sastojcima, liposomima koji duboko prodiru u samu stanicu, raditi na tome da vlas, kad izađe, bude čvršća i ne puca. Ovaj tretman trebalo bi prakticirati minimalno 12 tjedana, no osobama koje i inače imaju tanku i krhku kosu, Care Derma Activate liniju preporučuje se koristiti za svako pranje.

Kod samog pranja kose, treba obratiti pažnju i na to da nema grubog trljanja, već je važno imati nježan pristup prema kosi i ne koristiti previše vruću vodu. Ako kosa ispada dulje od tri mjeseca, bez naznake za oporavkom, treba se potražiti pomoć dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok pojačanog opadanja. Preporučuje se prije svega obaviti laboratorijske pretrage krvi i urina. U slučaju alopecije arete, potrebno je i prekontrolirati hormone štitnjače, ponekad i spolne hormone, te obaviti obradu na fokus ili na žarišta. Pod tim se podrazumijeva traženje upale te treba napraviti bris ždrijela, nosa, pregled kod stomatologa, ginekologa, urologa, stolice na parazite te stolica bakteriološki, kako bi se eventualno pronašao uzrok tog žarišnog opadanja kose. U slučaju pronalaska žarišta provede se adekvatna terapija: od kortikosteroida do umasiravanja posebnih preparata za poticanje rasta kose.

'Na glavi sam imala ćelave krugove, očajno! Ipak, dočekala sam spasioca'
Robert Gašpert 

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Keune.