Ne postoji osoba kojoj čokolada ne predstavlja čisti užitak kojeg se, uz sav osjećaj grižnje dok je jedu (jer navodno deblja) ne žele odreći. O čokoladi kao slastici koja potiče dobro raspoloženje, ali i vrhunskoj delikatesi u kozmetičkoj industriji, jer djeluje na kožu gotovo jednako euforično kao i na mozak, poznato je gotovo sve. Čokoladni pakunzi za lice i tijelo, losioni i balzami, anticelulitni tretmani pa čak i depilacija čokoladnim voskom – sve su to jedni od najpopularnijih načina njege u svijetu. Pa ipak, sasvim nezasluženo u sjeni ove slastice stoji prava zvijezda cijele priče – kakao maslac! Kakao maslac (Theobroma cacao) naime mnogi povezuju s čokoladom, što je i logično jer je nusprodukt biljke kakaovac i temeljna sirovina za izradu čokolade. Ta jestiva masna krutina svijetložute boje i specifična mirisa po kakau te čokoladnog okusa dobiva se iz kakao mahuna. Ima vrlo specifičnu kristalnu strukturu koja daje čokoladi mekaoću i omogućuje da se tako fino topi. S obzirom na čvrstu strukturu (najstabilniju od svih poznatih ulja i masti) zbog čega se teško kvari, kakao maslac je omiljen u konditorskoj industriji za proizvodnju čokolade. No, kako se on ustvari topi na temperaturi od 34 do 38 stupnjeva, što je gotovo jednako temperaturi ljudskog tijela, obožavaju ga podjednako i u kozmetičkoj industriji. Idealan je za izradu maslaca za njegu tijela i masažu, balzama za usne te krema i mlijeka za tijelo. Stvara blagi film na koži koji na taj način ujedno sprječava i iritaciju osjetljive kože, te ujedno daje glatkoću i sprečava isušivanje. Ujedno je i blago vodootporan pa se vrlo često koristi i u kremama i uljima za sunčanje, ali ne zato što štiti od UV zraka, već upravo zbog njegove mogućnosti da sprečava isušivanje i hrani kožu. Nezaobilazan je u njezi suhe i ispucale kože, poboljšava njihovu elastičnost u najkraćem roku jer se trenutno apsorbira u kožu. Gotovo uvijek se nalazi u sastavu pripravaka za prevenciju i smanjenje strija, posebno tijekom i nakon trudnoće, a primjenjen kao čisti kakao maslac vrlo brzo uklanja ožiljke i mrlje na koži nakon opeklina i ozljeda. Kod primjene u masaži pomaže u relaksaciji i oslobađanju od stresa, i to zahvaljujući svom ugodnom mirisu koji utječe na proizvodnju seratonina, hormona sreće, u mozgu i na taj način djeluje na naše dobro raspoloženje. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih prirodnih produkata, pa se vrlo često koristi i u farmaciji. Želite li kod kuće sami napraviti balzam za usne predlažemo sljedeći recept: Stavite na kuhalo lončić do pola napunjen vodom, a na njega keramičku ili staklenu posudicu - taj postupak zove se 'vodena kupelj' i osigurava da smjesa u posudici ne zagori. U posudicu redom dodajte 20 ml pčelinjeg voska, 15 ml kakao maslaca, 25 ml shea maslaca i 40 ml bademovog ulja. Dok se sastojci tope stalno ih miješajte kako bi se potpuno istopili. Kada se to dogodi, skinite posudicu s kuhala, još malo miješajte pa zatim dodajte 10 kapi eteričnog ulja slatke naranče. Još jednom sve dobro promiješajte i odmah ulijte u manje posudice koje ste namijenili za balzam te pustimo da se smjesa ohladi. Nikolina Petan Fotografije Profimedia
Otkrijte čari kakao maslaca i napravite domaći balzam za usne
Još iz kategorije