Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suzy Josipović za Story.hr otkrila što će kuhati za Uskrs

Autor T.K.

Uskrs na zagrebački način

 Izvor: Privatni album

Dolaskom najvećeg kršćanskog blagdana, brojna hrvatska kućanstva pripremaju se za proslavu ove tradicije. Iznimka nije niti Suzy Josipović Redžepagić, zagrebačka poduzetnica, bivša mankekenka i autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna'. 

Ovom je prilikom samo za Story.hr otkrila je kako izgleda Uskrs u njihovu domu, što sve njezine kćeri Sarah,Tara i Hannan vole jesti i koje se navike Sarah niti u trudnoći ne može odreći. Podijelila je s nama i fotografije svojih delicija, a prenosimo i jedan njezin recept. 

 Izvor: Privatni album

'Imamo onaj tipičan Uskrs 'po zagrebački', započinje Suzy. 'Naglasak je na doručku. Klasično tucanje obojenim jajima, pa red rotkvica, sira, mladog luka i hrena, a tu se, dakako, nađe i šunka. Obavezno ispečem i pogaču, a od krušnih proizvoda svoje mjesto na blagdanskom stolu pronađu i pletenica, i pinca, ma hrpa svega', priča nam dalje Suzy i dijeli u čemu će njezina mnogobrojna obitelj uživati za ručak.

'Vjerojatno će biti guska ili patka, makar ne bih iz jednadžbe isključila niti koljenicu, dakako s krumpirom i francuskom salatom. Ovaj blagdan većinom provodimo u kućnoj, obiteljskoj atmosferi', objašnjava Suzy i otkriva nam u čemu više uživaju njezine cure.

'Djevojke više vole slano, a ja slatko, što se ponekad i vidi', šali se, a na pitanje ima li njezina kći Sarah kakve trudničke prohtjeve ili promjene u apetitu otkako je u blaženom stanju, kroz smijeh odgovara: 'Samo beskrajne bočice Coca-Cole'. Naime, najstarija nasljednica obitelji Josipović, 31-godišnja event menadžerica Sarah, u posljednjem je tromjesečju trudnoće i početkom lipnja trebala bi roditi po prvi puta. Uskrs je tako čitavoj obitelji prilika da provedu vrijeme zajedno prije dolaska najnovijeg člana, a za blagdanskim stolom pridružit će im se i Suzina sestra Lana, kao i njihov otac.  

 Izvor: Privatni album

Povodom našeg razgovora, Suzy je sa čitateljima Story.hr-a podijelila i svoj recept za uskrsni kruh s cimetom. 

Uskrsni kruh s cimetom (Estonian Kringle)
Za dvije pletenice:
Tijesto:
3 dl mlijeka
2-3 žlice šećera
1 kvasac
700 g glatkog brašna
10 dag omekšanog maslaca
2 jaja
1/2 žličice soli

Punjenje:
4-5 žlica cimeta
20 žlica šećera
15 dag maslaca

Za tijesto:
U veliku zdjelu za miješanje pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa pustite desetak minuta da smjesa postane pjenasta. Dodajte maslac, jaja i sol te miksajte smjesu postupno dodajući prosijano brašno dok se ne formira mekano tijesto. Premjestite tijesto na podmazanu posudu, pokrijte ga i pustite da se podigne sve dok se ne udvostruči (oko sat vremena). Zatim ga omotajte folijom pa stavite u hladnjak na sat vremena.

Priredite filu: pomiješajte cimet i šećer u zdjelici.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva djela pa svaki razvaljajte na masnom papiru u pravokutnik. Kistom razmažite maslac pa pospite šećerom i cimetom. Zamotajte u roladu. Oprezno je prerežite uzdužno popola i labavo ih uvijte u pletenicu ostavljajući rezanu stranu prema gore. Pustite da odstoji oko sat vremena dok se veličinom ne udvostruči.
Pred kraj dizanja, uključite pećnicu na 180 C. Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-ak minuta. Pustite da se ohlade prije posluživanja.
Pletenice također možete zaviti u vjenčić.

Magazin

Royals