Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

'Nije lako biti prisutan u trenutku'

Autor Danijela Goreta
Autor Danijela Goreta

Osječka glumica dugogodišnja je zaljubljenica u jogu, uživa u dugim šetnjama i aktivnostima u prirodi, a nedavno je otkrila i čari teretane

Osječka glumica Sara Moser objesila je plesne cipele o klin kada je shvatila da je gluma ono čime se želi baviti u životu. Osim glume na kazališnim daskama, 27-godišnjakinju trenutačno možemo gledati u seriji ‘Na granici’ u kojoj je utjelovila oštru načelnicu Željku. Iako se prestala baviti plesom, Sara je shvatila da joj je tjelovježba potrebna iz privatnih i poslovnih razloga, pa nam je tim povodom otkrila što čini da bi tijelo održala u top formi.

Koliko se dugo bavite jogom i što vas je privuklo tom obliku tjelovježbe?

Bila sam članica Baleta osječkog HNK, ali zbog rasporeda na Akademiji više nisam mogla plesati. Tada je nastala potreba za nekom drugom vrstom tjelovježbe pa sam počela istraživati jogu čije su poze, temeljene na fleksibilnosti, odavale dojam dobre zamjene za balet. Kasnijim prakti­ciranjem asana (položaji tijela) i pranayama (vježbe disanja) otkrila sam da je joga puno više od ‘špage’ i ‘dubljenja na glavi’ i potpuno se zaljubila u taj ritual!

Pomaže li vam joga da se riješite stresa?

Da, iako i to zahtijeva određeni rad i psihički trening. Svako vježbanje počinjem u ležećoj poziciji s nekoliko udisaja i izdisaja kako bih očistila um od svih misli koje vrludaju. Nije uvijek lako prizvati se i biti prisutan u trenutku, ali sve je to dio našeg rada na sebi i na tom putu trebamo biti blagi.

Koliko je općenito tjelovježba važna za vaš posao?

Vježbe disanja izvrstan su alat u našem poslu. Različite tehnike disanja često mi pomažu da umirim dah prije izlaska na scenu te da se riješim treme, koja je također određena vrsta stresa. Glumački posao može biti fizički naporan i potrebna je dobra kondicija. Osim toga, kao što se glazbenik služi glazbenim instrumentom, glumci se služe tijelom kao instrumentom pa je potrebno ulagati i paziti na njega.

Koliko dugo prakticirate vegetarijansku prehranu? Vjerujete li u izreku ‘ono si što jedeš’?

Otprilike tri godine, s tim da povremeno pojedem ribu, što me ustvari čini peskatarijancem. Istraživanjem raznih tekstova o vegetarijanskoj prehrani izgradila sam stav o svemu tome te sam si iz zdravstvenih i etičkih uvjerenja odlučila postaviti izazov da, osim ribe, u potpunosti izbacim meso s jelovnika. Vjerujem u izreku ‘ono si što jedeš’, a s obzirom na sve dobrobiti takve prehrane koje sam iskusila, nezamislivo mi je vratiti se na staro.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije

loader