Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Preminuo glumac iz kultne serije 'Bolji život'

Autor I.K.K.
Autor I.K.K.

Iza sebe je ostavio bogatu glumačku karijeru

Jedan od najvećih i najtalentiranijih glumaca iz ere Jugoslavije, Mihajlo Miša Janketić preminuo je danas u 81. godini u Beogradu, javili su srpski mediji. Naša publika ga se najviše sjeća po ulozi zatvorenika Kize u iznimno popularnoj srpskoj TV seriji 'Bolji život', gdje je glumio uz 55-godišnjeg Dragana Bjelogrlića i 68-godišnjeg Danila Lazovića. 

Bio je poznat i kao čovjek dobrog srca, usprkos iznimno teškom djetinjstvu, piše Kurir. Tijekom Drugog svjetskog rata otac mu je ubijen, a poznavao je i četnika koji mu je ubio majku. Razdvojili su ga od sestre, koju je dugo tražio. U srednjoj školi koju je pohađao u Beogradu molio je svoju profesoricu da mu ne kaže gdje žive potomci ubojice njegove majke kako ne bi bio u mogućnosti da mu se osveti.

U karijeri je odigrao preko stotinu uloga u kazalištu, a najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Glumio je u televizijskim dramama i serijama 'Dimitrije Tucović', 'Otpisani', 'Žmurke', 'Salaš u Malom Ritu', 'Nepokoreni grad', 'Srećni ljudi', 'Sivi dom', 'Zaboravljeni', 'Porodično blago', 'Ubice mog oca'...

Izvor: you tube screenshot

Dobitnik je mnogih glumačkih i društvenih priznanja, između ostalog, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade i Nagrade 'Pavle Vujisić' za životno djelo. Radio je kao profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog kazališta odigrao je u predstavi Richard III 1961. godine. Član ansambla bio je od 1962. do 1998., a u tom razdoblju ostvario je preko šezdeset uloga. Posljednju premijeru imao je 2018. na 70. godišnjicu Jugoslovenskog dramskog kazališta u predstavi 'Kralj Betajnove'.  

NAJNOVIJE

loader