Povodom Praznika rada koji se obilježava 1. svibnja, kontaktirali smo dva vrhunska domaća chefa, Marka Palfija i Ivana Pažanina koji su samo za Story.hr ispričali kako oni obilježavaju taj blagdan te nam otkrili koja je tajna savršenog roštilja.
Marko Palfi hrvatskoj je javnosti postao poznat kao finalist MasterChefa 2012. godine, nakon čega je svoje kulinarsko znanje brusio u brojnim prestižnim restoranima, a prošle je godine postao novi chef The Gardena. Kao i većina Hrvata, Marko će Praznik rada iskoristiti za roštiljanje u omiljenom društvu.
'Sutrašnji dan je rezerviran za roštilj, a startamo već u 11 sati ujutro. Ja sam kupio oko četiri kilograma svinjske vratine koja će dva dana provesti u marinadi, a na roštilju će se naći i bijelo meso kao i ćevapi za najmlađe', otkrio nam je Marko i dodao kako će osim praznika rada sutra proslaviti i jedan dječji rođendan pa će se na njihovom stolu naći i torta te tiramisu.
'Na stolu će se naći i grah, ali zapečeni. Tako ćemo zadovoljiti tu neku tradiciju i istovremeno dobiti ukusan prilog mesu', rekao je Marko koji, kao i svi ljubitelji roštilja znaju da tajna ukusnog mesa leži u dobroj marinadi. 'Ja sam vratinu stavio u marinadu koja u sebi sadrži 12 ili 13 sastojaka. Riječ je o kombinaciji ulja, soja sosa, miso paste, čilija, đumbira, senfa, češnjaka... Meso na taj način postane mekše i dobije jedan kompleksan okus i punoću', otkrio nam je i dodao kako voli i klasičnu, mediteransku marinadu na bazi češnjaka, ružmarina i ulja.
Chef Palfi u svojim marinadama ne koristi alkohol, jer kaže kako je dobro piće puno bolje popiti nego ga trošiti na meso, a on i njegovo društvo na svojem će roštiljanju u prirodi žeđ gasiti kvalitetnim i ukusnim craft pivima.
Za razliku od Marka Palfija, miljenik žena i jedan od naših najpoznatijih chefova, Ivan Pažanin, Praznik rada će provesti radno. 'U ugostiteljstvu svaki je dan radni, pa tako i Praznik rada stoga će ovaj moj proći u radnoj atmosferi', rekao nam je i otkrio je li veći ljubitelj dobrog roštilja ili ukusnog graha.
'Inače, kada sam slobodan, na Praznik rada spremam hranu ovisno o vremenskim uvjetima. Ako je vani hladno, onda treba skuhati nešto što će te zagrijati pa tada najčešće radim grah, a ako je vani toplo, onda uobičajeni roštilj', kaže Ivan.
'Najbitnije je izabrati kvalitetno meso i to je ključni sastojak dobrog roštilja. A kada je riječ o marinadi, volim tradicionalnu kombinaciju domaćeg maslinovog ulja, malo ružmarina, soli i papra. Ne volim ubacivati nikakve dodatne začine ili dodatke jer onda hrana samo izgubi svoj pravi okus', zaključio je.